Вијести Федерација/БиХ

Човић у Женеви тражио за Хрвате изборни закон са „балансом грађанског и етничког“

ПОЗВАО ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН АНТОНИЈА ГУТЕРЕША ДА ПОСЈЕТИ БиХ
  • Сусрео и са високим комесаром УН за људска права Зајдом Рајадом ел Хусеином истакао: „Најважније је да више никада у БиХ не дође до изазова који су довели до сукоба прије 30 година“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас у Женеви да су у овом тренутку измјене Изборног закона БиХ „питање свих питања“, посебно због тога што су одлуке Суда у Стразбуру, али и Уставног суда БиХ, уско повезане са проблематиком заштите људских права, нарочито права мањинских заједница за учешће у политичком животу.

Човић је у сусрету са високим комесаром УН за људска права Зајдом Рајадом ел Хусеином истакао значај доношења измјена Изборног закона, које неће бити у супротности са релевантним одлукама и у којима ће се наћи одговарајући баланс грађанског и етничког, саопштено је из Предсједништва БиХ.

„Најважније је да више никада у БиХ не дође до изазова који су довели до сукоба прије 30 година“, поручио је Човић.
Саговорници су се сагласили да се треба борити против говора мржње и неодговорне политичке реторике која не доприноси помирењу.

Хусеин је, поздравивши Човићево обраћање на сесији на високом нивоу 37. засједања Савјета за људска права, навео да је потребно обезбиједити равноправност свих група и појединаца у политичком животу БиХ.

„Потребно је мијењати политичку културу, која ће донијети више разумијевања и толеранције“, додао је Хусеин.

Човић се у Женеви састао и са главним секретаром УН Антониом Гутерешом, са којим је такође разговарао о Изборном закону БиХ.

Он је нагласио да би измјеном Изборног закона биле испоштоване одлуке Суда за људска права у Стразбуру, те Уставног суда БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Човић је још једном честитао Лајчаку преузимање дужности предсједавајућег овогодишњег предсједања Генералном скупштином УН, те изразио пуну подршку делегације БиХ његовом раду.

Лајчак је поновио да ће током предсједавања Генералном скупштином УН учинити све да институције ове свјетске организације посвете већу пажњу БиХ.

Човић је информисао Гутереша о стању људских права у БиХ, при чему је нагласио висок ниво сарадње са Канцеларијом резидентног координатора УН и резидентног представника УНДП-а у БиХ, те га позвао да ускоро посјети БиХ.

Након сусрета са високим званичницима УН, предсједавајући Предсједништва БиХ присуствовао је састанку на високом нивоу о доприносу људских права у области изградње одрживог мира.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар