Свијет

Кривокапић: Да се десило оно што су планирали – Црна Гора би била у грађанском рату

ОТКРИО ДА ЈЕ ЊЕГОВА ВЛАДА ЗА ЗАВОЂЕЊЕ РЕДА АНГАЖОВАЛА И „ДИО ВОЈСКЕ“
  • Нагласио да су „одређене структуре, које припадају политици која би да прекроји резултате изборне воље грађана од 30. августа прошле године, покушале да дестабилизују Црну Гору, да уведу неред, хаос и непоштовање Устава и закона
  • Оцијенио да ни Ђукановићу ни Вујановићу није било мјесто на Цетињу и истакао да у најновије догађаје у Црној Гори није било уплитања са стране и да је то било искључиво дјело оних у Црној Гори који имају интерес и жељели би да се врате на власт
  • Кривокапић је увјерен да је „некоме“ био потребан високо-ризичан догађај, са несагледивим посљедицама: „Неко је намјерно правио такву ситуацију. Вршио медијско спиновање, омогућавао преко друштвених мрежа, а чак највероватније, и преко одређених резервних платформи које постоје у Црној Гори. Такве софтвере могу да имају само легитимне службе безбједности”

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Црне Горе Здравко Кривокапић потврдио је вечерас да је током нереда на Цетињу противника устоличења митрополита Јоаникија, Црна Гора била у врло комплексној ситуацији и да се, како је казао, десило оно што је планирано – у земљи би данас имали грађански рат.

Кривокапић је – на коференцији за новинаре о актуелном политичком тренутку у Црној Гори – рекао да је устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу био повод да одређене структуре, које припадају одређеном дијелу политике, која покушава од 30. августа прошле године да прекроји резултате изборне воље грађана, дестабилизује Црну Гору, уведе неред, хаос и непоштовање Устава и закона.

“Црна Гора се налазила у једној врло деликатној и комплексној ситуацији. То је нешто што су сви грађани могли да виде и била је природна њихова стрепња како ће се то завршити. Као што данас можемо да свједочимо, видите да није овај догађај био толико значајан са становишта устоличења митрополита Јоаникија”, рекао је и истакао:

“То је био вршни тренутак у коме је требало да се оствари оно што није остварено, а то је: дестабилизација Црне Горе, увођења нереда, хаоса и непоштовања Устава и закона”.

Истакао је да је захваљујући, прије свега, одлучној акцији, коју су Управа полиције и сви полицајци заједно са дијелом ангажоване Војске Црне Горе, протекло, што је најважније, без било каквих повреда, које су у једном временском периоду од безбједоносних служби третиране као високо-ризичан догађај, са несагледивим посљедицама.

Неко је намјерно правио такву ситуацију. Вршио медијско спиновање, омогућавао преко друштвених мрежа, а чак највероватније, и преко одређених резервних платформи које постоје у Црној Гори. Такве софтвере могу да имају само легитимне службе безбједности”, навео је Кривокапић.

“Они који су били тамо, добро знају да је то интерес који повезује, најмање је ту идеологије, а највише везе политике и организованих криминалних група. Можда, мук који долази везано за пад онога товара, сада више убјеђује и мене као премијера, а вјероватно и грађане Црне Горе, да то није било случајно”, рекао је Кривокапић.

Здравко Кривокапић (Фото: Саво Прелевић)

Кривокапић тврди да је држава показала стабилност, те да се показало да нема те политике која је за грађане битнија од политике мира.

Истакао да у најновије догађаје у Црној Гори није било уплитања са стране и да је то било искључиво дјело оних у Црној Гори који имају интерес и жељели би да се врате на власт.

Кривокапић сматра да предсједнику Милу Ђукановићу и претходном, Филипу Вујановићу, није било мјесто на Цетињу током нереда, јер, како је рекао, он би требало да покаже да је предсједник свих грађана.

Нема ни побједника ни поражених добили су сви грађани јер су показали да су достајанствени”, рекао је Кривокапић.

Нагласио је да ће се у наредних седам дана анализирати ситуација око дешавања на Цетињу и поручио да “нико неће бити поштеђен”.

Сви они који су се, како је казао, огријешили на било који начин” – сносиће  одговорност.

“У командном дијелу одговорности ће бити преиспитан сваки чин сваког појединца који је обезбједио или није обезбједио, урадио или не, дјеловао или не и то ће у сљедећих седам дана бити урађено и ви ћете бити информисани. Нико неће бити поштеђен, без обзира коју функцију има и која га политичка партија штити”, поручио је Кривокапић.

Коментарушићи пуштање на слободу савјетника предсједника државе Веселина Вељовића, казао је да се “не може чуду начудити шта се дешава у правосуђу”.

Правосуђе је остало, понављам 50-ти пут, једина заробљена институција. Не могу све да откривам шта се дешавало ових дана”, рекао је Кривокапић.

Тврди да је у питању покушај да се демонстрира нечија моћ и да је зато, казао је, вријеме да се покаже и зашто неко није урадио свој посао.

Није полиција крива што на њу насрћу и што ради оно што је у њеној надлежности” казао је Кривокапић и устврдио да нико из полиције није изашао из своје надлежности.

Рекао је и да није упознат са тим да ли је полиција користила гумене метке, а да ће случај молотовљевог коктела на полицију бити анализиран.

“Истрајаћемо не због политике већ зато што знамо шта је најбоље за Црну Гору”, поручи је Кривокапић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар