Свијет

Шојгу: Русија наставља специјалну операцију до реализације свих задатака

ЗЕЛЕНСКИ ПЛАШИ ЗАПАД: АКО ПАДНЕ УКРАЈИНА – РУСИЈА ЋЕ БИТИ НА ГРАНИЦАМА НАТО
  • У Харкову се воде борбе у којима Украјинци и губе и узмичу. Онеспособљен тв-торањ у Кијеву преко којег је украјински режим водио своју ратну пропаганду
  • Сергеј ЛАВРОВ: За Русију је неприхватљиво то што се нуклеарно оружје САД налази у Европи, вријеме је да се оно врати кући
  • Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио да се Укрљајина не нада да ће алијанса за њу ратовати са Русијом и нагласио да у овом моменту не види разлог за повећање борбене готовости „нуклеарних снага“ Алијансе

ПРЕДСЈЕДНИК Украјине Владимир Зеленски рекао је у интервјуу за Ројтерс и Си-Ен-Ен да ће руска војска, ако Украјина падне, бити на граници са НАТО-ом.

Истиче и да, ако партнери не желе Украјину у НАТО-у, онда морају тој земљи да пруже безбједносне гаранције, које би биле правно обавезујуће.

Зеленски је рекао и да Москва мора да обустави бомбардовање украјинских градова, пре било каквих смислених разговора о прекиду ватре.

Европски парламент усвојио је са 637 гласова за, 13 гласова против и 26 уздржаних Резолуцију којом се осуђује нелегална, ничим изазвана и неоправдана војна агресија и инвазија Руске Федерације на Украјину.

Руске снаге погодиле су телевизијски торањ у Кијеву, јављају украјински медији.

На фотографијама и снимцима које је објавила Украјинска види се само како се код торња подиже стуб дима.

Из кабинета украјинског председника речено је да је погођена контролна соба емитера на торњу.

Иза антируских лажних вијести у вези са руском војном операцијом у Украјини стоје специјалне службе НАТО, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.  

Захарова је истакла да је ријеч „о колосалној маси фејкова“, пренио је Спутњик.

То је колосално супротстављање којим се руководи и диригује из Брисела. То је несумњиво инфраструктура НАТО-а, рекла је Захарова.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да у овом моменту не види разлог за повећање борбене готовости „нуклеарних снага“ Алијансе.

Јенс Столтенберг

Предсједник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је данас да Мексико неће уводити никакве економске санкције против Русије због операција у Украјини.

Он је критиковао цензуру над руским државним медијима на друштвеним мрежама.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је данас да је Украјина у преговорима са савезницима о томе како да подржи своју противваздушну одбрану.

Кулеба затражио је од шефа кинеске дипломатије Ванг Јиа да искористи везе Пекинга са Москвом да заустави војну интервенцију Русије на Украјину, саопштило је украјинско Министарство спољних послова.

Агресивне акције против Русије у економској сфери дешавале су се и раније, али сада су маске скинуте и мјере су постале ултра концентрисане, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући ријечи Париза о почетку „финансијског рата“ против Москве.

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да је послије заједничких војних вјежби замолио свог руског колегу Владимира Путина да задржи дио руских снага у Бјелорусији.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков је позвао житеље Кијева који живе у близини релејних чворова да напусте своје домове.

Излазак украјинских трупа у Азовско море потпуно је блокиран, рекао је новинарима портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

„Одреди Народне милиције ДНР стигли су до административне границе Доњецке области и повезали се са војним јединицама Оружаних снага Руске Федерације, које су преузеле контролу над регионима Украјине дуж обале Азовског мора“, рекао је Конашенков.

Русија ће увести привремене мјере забране страним инвеститорима који желе да продају имовину како би осигурала да донесу промишљене одлуке, а не да доносе одлуке под политичким притиском, изјавио је данас руски премијер Михаил Мишустин.

Лавров: Запад у гњеву на Русију изгубио контролу над собом

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да пример Украјине јасно показује у шта се за људска права претвара светски поредак заснован на правилима Сједињених Америчких Држава и њихових савезника.

„Главни разлог је то што САД и њихови савезници настављају агресивно да намећу такозвани “светски поредак заснован на правилима“ осталим учесницима међудржавне комуникације. У шта се претвара овај “поредак“ за људска права – добро се види на примеру Украјине“, поручио је министар Лавров у свом видео обраћању на састанку Савета УН за људска права, преноси Спутњик.

За Русију је неприхватљиво то што се нуклеарно оружје САД налази у Европи, вријеме је да се оно врати кући, рекао је  Лавров.

Више десетина дипломата Европске уније, Сједињених Држава и Британије напустило је данас сједницу Савјета Уједињених нација за људска права током обраћања руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, јавља Ројтерс позивајући се на једног неименованог сјведока. Лавров се обратио Савјету УН-а путем видео линка.

Он је претходно отказао своје присуство, јер је Европска унија, према тврдњама руске мисије у Женеви, блокирала трасу његовог лета.

Медведев: Економски ратови су често ескалирали у праве

Дмитриј Медведев

Замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев је, послије ријечи шефа француског министарства финансија Бруна Ле Мера о објави економског рата Русији, препоручио европским званичницима да воде рачуна о ономе што причају и да не забораве да такви ратови често прерасту у праве.

Европски парламент ће од Међународног суда правде тражити да се покрену суђења за ратне злочине који су почињени током рата у Украјини, рекла је Роберта Метсола, предсједница Европског парламента на сједници посвећеној ситуацији у Украјини.

Западне санкције никада неће натјерати Русију да промијени свој став о Украјини, саопштио је данас Кремљ.

„Рачунају да ће нас натјерати да промијенимо став. То не долази у обзир“, рекао је Песков коментаришући низ западних санкција због руске операције у Украјини.

„Мађарска подржава иницијативу и тражимо од Брисела да ово питање стави на дневни ред“, изјавио је Сијарто, осврћући се на приједлог предсједника три балтичке државе, Пољске, Чешке, Словачке, Бугарске и Словеније.

Шефови држава осам чланица позвали су остале из европског блокада да одмах Украјини обезбједе статус земље кандидата за чланство у ЕУ и да покрену преговоре о чланству.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је данас Русију да прекине „рат“ у Украјини и повуче све своје снаге, додајући и да Алијанса неће слати трупе или борбене авионе да пруже подршку Кијеву јер не жели да постане дио сукоба.

“НАТО је одбрамбени савез, ми не тражимо сукоб са Русијом. Русија мора одмах да заустави рат, повуче све своје снаге из Украјине и у доброј вјери се укључи у дипломатске напоре”, изјавио је Столтенберг након састанка са пољским предсједником Анджејом Дудом, а преноси агенција Ројтерс.

Ђукановићев генерал: Спремни смо да помогнемо Украјини

Рајко Пешић

Генерални директор Директората за политику одбране у Министарству одбране Црне Горе генерал-мајор Рајко Пешић рекао је да је Украјина тражила од званичне Подгорице помоћ у муницији, панцирима, шљемовима.

„Тражили су неборбена средтсва, средства личне заштите. Имамо одређени број који бисмо могли понудити. То су прслуци, панцири и шљемови. Тражили су и муницију, борбена средства, суве дневне оброке“, рекао је Пешић.

Минхенска филхармонија отпустила је руског диригента Валерија Гергијева, од којег је раније затражено да заузме јасан став о руској специјалној операцији у Украјини, преноси ДПА, позивајући се на градоначелника Дитера Рајтера.

Шојгу: Руска војска наставити специјалну војну операцију

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је данас да ће руска војска наставити специјалну војну операцију у Украјини док не постигне своје циљеве, као и да је главни задатак заштита Русије од спољне војне пријетње са Запада.

Шојгу је поновио да се специјална војна операција спроводи „у циљу заштите становништва Донбаса, демилитаризације и денацификације Украјине“.

Град Херсон на југу Украјине јутрос је опкољен руским војницима, тврде украјинска новинарка Аљона Панина и градоначелник тог града.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар