Свијет

Пентагон са Шојгуом успоставио „врућу линију“ ради избјегавања случајног руско-америчког рата

ПУТИН: СПЕЦИЈАЛНА ВОЈНА ОПЕРАЦИЈА У УКРАЈИНИ ТЕЧЕ – ПО ПЛАНУ
  • Предсједник САД Џозеф Бајден затражио је од Конгреса 10 милијарди долара за помоћ Украјини, укључујући цијену прераспоређивања трупа у источној Европи, подршку и испоруке оружја Кијеву, те тајне и обавјештајне операције
  • Портпарол руског Министарства одбране Игор КОНАШЕНКОВ: „Плаћеници које Запад шаље у Украјину немају право на статус ратног заробљеника
  • Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј НАРИШКИН: „Маске су пале. Не само да Запад покушава да огради Русију новом ‘гвозденом завјесом’ – ради се о покушајима уништавања наше државе, њеног укидања

РАТНА дејства у Украјини настављају се већ осми дан.

Украјински парламент донио је законе о општој мобилизацији и национализацији руске имовине у Украјини.

Пентагон је успоставио директну линију везе са руским министарством одбране како би се спријечиле „погрешне процјене, војне инциденте и ескалацију“ у региону, изјавио је високи амерички званичник.

„Владимир Путин користи енергетски сферу као оружје рата. Акције Русије захтијевају фундаментално преиспитивање националне безбједности САД, као и наше националне и међународне енергетске политике која у овом моменту подржава Русију, омогућавајући јој да испоручује своје енергетске ресурсе“, прецизира се у саопштењу.

Украјински предсједник Владимир Зеленски позвао је Запад да обезбједи Украјини војне авионе, ако нису спремни да затворе небо над земљом.

Владимир Зеленски

„Ако немате моћ, чврстину да затворите небо, дајте ми авионе. Зар то није поштено?“, рекао је украјински предсједник. Он је истакао да то могу бити чак и совјетски авиони.

Трећа рунда преговора о прекиду ватре између Русије и Украјине требало би да се одржи почетком следеће недеље рекао је украјински преговарач Михаил Подољак.

Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре је саопштило да је за 15 дана ескалације забиљежено 766 гранатирања украјинске војске.

У правцу Горловке је забиљежено 266 случајева, у Доњецку – 264 случаја и Мариупољу – 236 случајева. Са примјеном тешког наоружања било је 637 гранатирања.

Противник је испалио укупно 9.174 пројектила различитог калибра, укључујући тактичке ракетне системе „Точка У“ и вишецјевне бацачи ракета БМ-21 „Град“, наводи се у саопштењу.

Предсједник САД Џозеф Бајден затражио је од Конгреса 10 милијарди долара за помоћ Украјини, укључујући цијену прераспоређивања трупа у источној Европи, подршку и испоруке оружја Кијеву, те тајне и обавјештајне операције.

Џозеф Бајден

Русија очекује да ће преговори са Украјином довести до брзог рјешавања ситуације и успостављања мира у Донбасу, изјавила је данас на брифингу портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Плаћеници које Запад шаље… немају право на статус ратног заробљеника“, рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је да се нуди награда по 500.000 долара за главу сваког команданата украјинских националиста.

Предсједник Русије рекао је на сједници Савјета за безбједност рекао да специјална војна операција у Украјини тече стриктно по плану и да се сви задаци успешно реализују.

Војници и официри који учествују у операцији су одважни и остају у строју и после рањавања, додао је Путин.

Руски председник је нагласио да ће сви задаци специјалне војне операције бити испуњени у сваком случају, а да ће покушаји Кијева да купи време одуговлачењем преговора довести само до тога да се у преговарачкој позицији Москве појаве нови услови.

Запад покушава да уништи Русију, изјавио је директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

Маске су пале. Не само да Запад покушава да огради Русију новом ‘гвозденом завјесом’ – ради се о покушајима уништавања наше државе, њеног ‘укидања’ како се сада говори у ‘толерантној’ либерално-фашистичкој средини“, рекао је Наришкин.

Руске снаге појачавају напоре како би преузеле контролу над нуклеарном електраном Запорожје на југоистоку Украјине, саопштили су данас украјински званичници.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар