Свијет

Америчка амбасада у Украјини и у Чернигову измислила погибију у „реду за хљеб“

ПЕСКОВ НАЗВАО „НЕОПРОСТИВОМ РЕТОРИКОМ“ БАЈДЕНОВУ ТВРДЊУ ДА ЈЕ ПУТИН „РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ“
  • Портпаролка Бијеле куће Џен ПСАКИ: САД неће успостављати зону забране летова изнад Украјине. Таква зона захтијевала би од нас и НАТО-а да потенцијално обарамо руске авионе. Нисмо заинтересовани за то да се уплетемо у трећи свјетски рат“
  • Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио да се практично цијела територија града Мариупоља налази под контролом Оружаних снага Русије
  • Милитанти из украјинског пука „Азов“ извели су нову крваву провокацију – дигли су у ваздух зграду позоришта у Мариупољу коју су раније минирали, саопштило је Министарство одбране Русије

ВЕЛИКА Британија ће предати Украјини мобилне противавионске ракетне системе „Старстрик“, наводи се у саопштењу британског Министарства одбране након састанка министара одбране земаља НАТО-а.

Како је прецизирано, тај систем представља допуну друге војне помоћи коју су пружиле Оружане снаге Велике Британије, а која укључује преко 4.000 противтенковских ракета.

САД неће успостављати зону забране летова изнад Украјине, поновила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

„Као што смо и раније рекли: зона забране летова захтијевала би од нас и НАТО-а да потенцијално обарамо руске авионе. Нисмо заинтересовани за то да се уплетемо у трећи свјетски рат“, казала је Псаки.

Такође је додала да САД не намеравају да се суздржавају када се ради о увођењу нових санкција против Русије због ситуације око Украјине, те да су спремне да активирају додатне ограничавајуће мјере.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је то што је амерички предсједник Џозеф Бајден окарактерисао руског лидера Владимира Путина као ратног злочинца „неприхватљива и неопростива реторика.

Бајден рекао је новинарима је рекао да је руски предсједник Владимир Путин „ратни злочинац“ због инвазије коју је покренуо на Украјину.

Џозеф Бајден

Украјинска војска данас је пуцала на колону избјеглица у правцу Харкова услијед чега су погинуле четири особе, а има и рањених, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како се наводи, милитанти батаљона украјинске територијалне одбране и даље држе као таоце 6.910 грађана из 22 стране државе.

Припадници украјинског националистичког пука „Азов“ редовно покушавају да побјегну из Мариупоља у цивилу, али их одају тетоваже са кукастим крстом и другим нацистичким симболима, изјавио је лидер ДНР Денис Пушиљин.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио да се практично цијела територија града Мариупоља налази под контролом Оружаних снага Русије.

„Град Маријупољ се полако, али сигурно чисти од националистичког самовлашћа. Практично цијела територија града већ се налази под контролом руских Оружаних снага“, написао је Кадиров на Телеграму.

 

Како је истакао, милитанти батаљона „Азов“ (против бораца „Азова“ у Русији је покренут кривични поступак) и њихови истомишљеници „чекају своју неизбјежну смрт иза дебелих зидова металуршког комбината ‘Азовстаљ'“.

Милитанти из „Азова“ извели су нову крваву провокацију – дигли су у ваздух зграду позоришта у Мариупољу коју су раније минирали, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како је прецизирано, зграда позоришта у Мариупољу никад није била мета за напад руске војске, с обзиром на потенцијалну опасност по животе цивила.

Министарство одбране Русије саопштило је да се поуздано зна да Служба безбједности Украјине, уз подршку западних земаља, припрема провокације уз употребу токсичних материја, а циљ је да се Русија оптужи за употребу хемијског оружја против украјинског становништва.

Министарство одбране РФ

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, поновио је данас да ће Алијанса наставити да испоручује војну опрему Украјини, али да НАТО неће слати своје трупе у Украјину, укључујући и мировну мисију, и тиме ризиковати ширење рата и отворени сукоб са Русијом.

Руске власти данас су блокирале сајт британског јавног сервиса Би-Би-Си, саопштила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је у посту на друштвеној мрежи Телеграм додала да је „то тек почетак акција које су одговор на информациони рат који је покренуо Запад“, преноси Ројтерс.

Путин је оцијенио да је „специјална операција“ у Украјини успјешна.

Нагласио је да ће Москва ту операцију у Украјини довести до краја.

Путин тврди да ће Запад покушати угрозити територијални интегритет Русије, али да у томе неће успјети.

Додао је да жеља Украјине да направи нуклеарно оружје представља озбиљну пријетњу по Русију.

Америчка амбасада у Украјини навела је данас да су руске снаге убиле 10 људи у реду за хљеб у украјинском граду Чернигов.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар