РС и матица

Одборници 10 српских општина: Ми крећемо, ако Приштина ни за 20 дана не почне да формира ЗСО

ПРОКЛАМОВАЛИ: „СПРЕМНИ СМО ДА НА СТВАРАЊУ ЗСО САРАЂУЈЕМО И СА БЕОГРАДОМ И СА ПРИШТИНОМ“
  • УПОЗОРИЛИ: „Почетком рада на стварању ЗСО сматрамо искључиво јасно и јавно показану спремност да се на томе ради, не декларативно, али и не узимајући у обзир одлуке уставног суда којима су поништена 22 од 23 принципа за оснивање ЗСО. Такав покушај да се на томе ради би за нас значио исто што и неформирање и у том случају бисмо, такође, започели њено формирање“

ОДБОРНИЦИ десет општина са српском већином на КиМ усвојили су данас једногласно закључке, којима најављују формирање ЗСО, ако Приштина не предузме конкретне кораке у наредне три недјеље.

Легални и легитимни представници српског народа општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Ранилуг, Штрпце, Клокот, Ново Брдо и Партеш” на заједничкој сједници донели су закључак са три захтјева.

„Уколико Приштина не буде спремна да у наредне три недеље почне да ради на формирању ЗСО, српске општине и институције ће саме почети формирање ЗСО, њених тела и институција. Ми смо спремни да на стварању ЗСО радимо у сарадњи са Београдом у Приштином онако како је предвиђено споразумом”, наводи се у првој тачки.

„Почетком рада на стварању ЗСО  сматрамо искључиво јасно и јавно показану спремност да се на томе ради, не декларативно, али и не узимајући у обзир одлуке уставног суда којима су поништена 22 од 23 принципа за оснивање ЗСО. Такав покушај да се на томе ради би за нас значио исто што и неформирање и у том случају бисмо, такође, започели њено формирање на начин предвиђен споразумом”, најављује се у закључцима из Митровице.

Са састанка је упућен захјтев да се налогодавци и извршиоци „терора над грађанима, представницима српског народа и медија од 26. марта најхитније процесуирају и казне, а министар унутрашњих послова и директор полиције поднесу оставке.

Такође позвани су међународни представници присутни на овим просторима, пре свега КФОР и Еулекс да повећају будност и превентивно дјелују у случају напада на српски народ и његове представнике у наредном периоду, јер је то обавеза која проистиче из њиховог мандата.

„За свако ремећење мира и угрожавање имовине и живота наших грађана сматраћемо их одговорним”, поручиле су општине са српском већином.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић рекао је да се нико није надао да ће неко у 21. вијеку да насрне на легитимне представнике српског народа, а управо се то десило.

„Држимо испружену руку. Оно што су радили са Ђурићем свако нормалан мора да осуди. То није цивилизација у којој желимо да живимо. Чврсто се надамо да ће Србија да помогне и да ће међународна заједница и Приштина разумети наше потребе. Скоро 20 година ништа није урађено по питању безбедности и опстанка”, рекао је Поповић.

Он је навео да ЗСО није никаква пријетња, већ потреба српског народа, и да тако треба да то схвате и Албанци.

„Тиме желимо да заштитимо себе, нашу будућност”, подвукао је он.

Одборник општине Звечан испред Грађанске иницијативе „За наш Звечан” Драгиша Миловић истакао је да је догађај прије два дана био покушај понижавања Србије, њихових представника, као и заузимања сјевера, који је требало да заплаши Србе.

Рекао је да је потребно да се збију редови и успостави јединство, те додао да је дошао да подржи иницијативу да се ЗСО формира што прије у складу са оним што договорено у Бриселу прије пет година.

Танјуг

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар