РС и матица

Вучић: Морамо да будемо трпељиви и стрпљиви, али и одлучни

ПРЕДЈСЕДНИК СРБИЈЕ РАЗГОВАРАО У РАШКОЈ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРБА СА КиМ
  • Александар ВУЧИЋ са представницима Срба у Рашкој: Албанци себи праве проблем. У много чему праве грешке какве смо ми некад правили. Све ће да отерају од себе зато што не желе да граде поверење. Они мисле силом да протерају Србе, они не мисле да разговарају и да тражимо компромисно решење, говорим о њиховом руководству
  • „Код мене не видите ни осмех ни срећу ни било шта. Знам да нас за три месеца чекају нови проблеми. Зна се са каквим лудаком имамо посла у Приштини и уопште то не кријем, то знају сви. Измишљаће нешто ново, али сваки дан мира који купимо, сваки дан стабилности коју купимо, то нам је живот више и шанса више за будућност. Ја томе не видим алтерантву“
  • Донедавни шеф полицијске оперативе за сјевер КиМ Александар ФИЛИПОВИЋ: Моје је мишљење, као и мојих колега полицајаца, да ће Србе ако на сјеверу КиМ, ако буду уклоњене барикаде, ловити као зечеве“

СВАКИ дан мира и стабилности који купимо нам је живот више и шанса више за будућност, поручио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић на састанку са Србима са КиМ у Рашки и додао да томе не види алтернативу.

Вучић је на састанку рекао да Албанци у много чему гријеше и мисле силом да протерају и побједе Србе, додајући да ће на тај начин све отерати од себе.

– Албанци себи праве проблем. У много чему праве грешке какве смо ми некад правили. Све ће да отерају од себе зато што не желе да граде поверење. Они мисле силом да протерају Србе, они не мисле да разговарају и да тражимо компромисно решење, говорим о њиховом руководству – рекао је Вучић.

Навео је да смо и понекад правили такве грешке и скупо их платили, али да они данас раде много горе и у много тежем облику.

– Зато ми морамо да будемо и трпељиви и стрпљиви, али да будемо одлучни какви сте били сада и да и даље омогућујемо нашим људима да могу пристојно да живе – рекао је Вучић.

Србима са КиМ је поручио да није дошао да им прича да су побиједили и да је стигло „дивно рјешење“.

– Код мене не видите ни осмех ни срећу ни било шта. Знам да нас за три месеца чекају нови проблеми. Зна се са каквим лудаком имамо посла у Приштини и уопште то не кријем, то знају сви. Измишљаће нешто ново, али сваки дан мира који купимо, сваки дан стабилности коју купимо, то нам је живот више и шанса више за будућност. Ја томе не видим алтерантву – истакао је Вучић.

Он је рекао да када се разговара и преговара, не може увијек да се добије све.

– Видели сте буквално хистеричну реакцију само због Пантића, нећу да причам о свему другом – додао је Вучић.

Филиповић: Напустили смо њихове институције јер је постало неиздрживо

Александар Филиповић, доскорашњи шеф оперативе на северу КиМ, изјавио је вечерас на састанку Срба са КиМ са предсједником Србије Александром Вучићем у Рашки, да је његово мишљење, као и његових колега полицајаца, да ће, како је рекао, Србе ако на сјеверу КиМ уклоне барикаде, “ловити као зечеве“.

Филиповић је објаснио зашто су Срби напустили институције, истичући да право и правда не постоји на тзв. Косову, да је посљедњих годину и по дана то неиздрживо и да је то дошло до изражаја доласком специјалаца. Истакао је да није било избора сем да се напусте институције.

– Напустили смо институције јер је то било неиздрживо, ми као српски полицајци нисмо могли ништа да променимо на терену – рекао је Филиповић.

Указао је да је Приштина све Србе прогласила криминалцима и навео да је косовска полиција прије пар мјесеци једном суграђанину који је возио киселу воду и пиво, “испалила 400 метака јурећи тај камион“, а да су, кад је стао и кренуо да бјежи, пуцали за њим, “а кад је пао пришли и унаказили га до непрепознатљивости“.

Филиповић је испричао да је послао своје полицајце, који су му пренијели да знају о коме је ријеч, “али да не може да се препозна јер је унакажен“.

Косовски полицајци су, како је додао, потом засутавили и хитну помоћ и тражили да кажу ко их је звао и вратили је, нису дозволили хитној помоћи да пружи помоћ човјеку.

Навео је да је министар полиције привремених приштинских институција послије тога рекао да је то оправдана употреба силе.

– За нас тамо живота нема под овим околностима док су специјални насилници на нашем простору, северни део КиМ није Република Косово нити ће да буде, немају ниједан елеменат државности на северу КиМ – нагласио је Филиповић.

Указао је да док су косовски специјалци на сјеверу КиМ, Срби немају и неће имати иоле нормалног живота, какве год гаранције добијали.

– Моје је мишљење да ако ми склонимо барикаде, ловиће нас као зечеве – рекао је Филиповић.

Захвалио је председнику Вучићу, министрима и генералима, наводећи да зна кроз шта пролазе и каквим притисцима су изложени, али је додао да је убјеђен да су Срби на КиМ “бедем српства“.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар