Одабрано Свијет

Орбан: Руски лидери увек раде на уједињењу своје земље – Европа треба да то респектује

МАЂАРСКИ ПРЕМИЈЕР ОБНОВИО ИНИЦИЈАТИВУ ДА ЕВРОПСКА УНИЈА ФОРМИРА СВОЈ НАТО БЕЗ АМЕРИКЕ
  • Швајцарском листу Weltwoche рекао: „Земље ЕУ треба да се бране саме, а не да се ослањају на помоћ Сједињених Држава, јер се оне често руководе само својим интересима при решавању питања међународне безбедности“
  • „Руси су војничка нација. Повиновање наређењима прати сваког Руса од рођења, што је још културно ојачано православљем. Западни политичар каже да се бави политиком да би грађани његове земље живели што слободније. Руски политичар каже да је његов посао да уједини своју земљу. Морамо прихватити ту тачку гледишта, јер ће тада бити могућ миран суживот“
  • „Плаши ме лакомисленост са којом Запад говори о могућности руског пораза, јер би то значило геополитички шок, потенцијално разорни земљотрес глобалних размера, много гори од распада Југославије“
  • „Када су у Вашингтону на власти демократе – ми бежимо у склониште. Они увек желе да нас промене. Као и политичари у Бриселу. Настоје да нам диктирају и како да се носимо са мигрантима и како да учимо своју децу. То је непоштовање. Зато са нестрпљењем чекамо да се наши пријатељи републиканци врате на власт“

ЕВРОПСКА унија треба да створи свој аналог НАТО без САД – изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

У интервјуу швајцарском листу Weltwoche, нагласио је да земље ЕУ треба да се бране саме, а не да се ослањају на помоћ Сједињених Држава, јер се оне често руководе само својим интересима при решавању питања међународне безбедности.

„Европски НАТО би био решење. То сам предлагао још 2012. године“, рекао је Орбан.

Указао је да је приступ Европе сукобу у Украјини одређен у Вашингтону, док сама Европа губи свој идентитет и у емотивном и интелектуалном смислу.

Мађарски лидер је у истом интервјуу оценио да руски политичари увек виде свој задатак у уједињењу земље, а Европа ради мирне коегзистенције мора да узме у обзир руски став, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан.

„Руси су војничка нација. Повиновање наређењима прати сваког Руса од рођења, што је још културно ојачано православљем. Западни политичар каже да се бави политиком да би грађани његове земље живели што слободније. Руски политичар каже да је његов посао да уједини своју земљу. Морамо прихватити ту тачку гледишта, јер ће тада бити могућ миран суживот. То значи и манифестацију снаге. Војничка нација никада не поштује слабу земљу“, рекао је Орбан.

Према његовим речима, у сукобу у Украјини сада постоји „застој који би лако могао да ескалира у светски рат“. Додао је да званична Будимпешта сматра да у том сукобу не може бити победника, будући да се „Украјинцима супротставља нуклеарна сила са 140 милиона становника, а Русима цео НАТО“.

Орбан је напоменуо да га плаши лакомисленост са којом Запад говори о могућности руског пораза, јер би то значило „геополитички шок, потенцијално разорни земљотрес глобалних размера, много гори од распада Југославије“.

Орбан је упозорио да циљеви САД украјинском конфликту нису јасни јер Џо Бајден сваки месец мења позицију. Он је уверен да би Доналд Трамп украјински конфликт „разрешио за неколико недеља“.

Додатно је указао: „Ја у решењима Брисела чешће препознајем америчке интересе него европске. У украјинском рату, иако траје у Европи, последњу реч имају Американци. Не кривим Американце за то што лав једе месо. Не може се ни очекивати да једе траву“.

Орбан је на свој начин осветлио и однос Будимпеште према главним америчким политичким партијама:

„Када су у Вашингтону на власти демократе – ми бежимо у склониште. Они увек желе да нас промене. Као и политичари у Бриселу. Они настоје да нам диктирају и како да се носимо са мигрантима и како да учимо своју децу. То је непоштовање. Ми смо успешна земља и дајемо свој допринос Европи. Ми смо заштитници замкова на крају континента. Зато са нестрпљењем чекамо да се наши пријатељи републиканци врате на власт“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар