РС и матица

Додиков бранилац затражио изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић

УКАЗАО ДА НЕ БИ БИЛА НЕПРИСТРАСНА ЈЕР СЕ ДОДИК УСПРОТИВИО ЊЕНОМ ИМЕНОВАЊУ ЗА СУДИЈУ У ХАГУ
  • Адвокат Горан БУБИЋ, бранилац Милорада Додика, у приједлогу за изузеће указао: Посебно треба цијенити околност да би њен статус у Међународном кривичном суду у сваком погледу био вишеструко повољнији него што је статус у Суду БиХ. То изазива разумну сумњу у непристраснот судије Ћосић Дедовић па се предлаже да се овај приједлог уважи и именована изузме из поступка против брањеника Милорада Додика

АДВОКАТ Горан Бубић, бранилац Милорада Додика, изјавио је да је Суду БиХ упутио приједлог за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић у случај да поступа у предмету против Милорада Додика.

Бубић је појаснио да је приједлог за изузеће упућен на захтјев Милорада Додика, те додао да одбрана сматра да у овом предмету судија Дедовић не може поступати зато што постоје околности које изазивају разумну сумњу у њену непристрасност.

– Судија Јасмина Ћосић Дедовић својевремено је била кандидат за судију Међународног кривичног суда у Хагу, а Милорад Додик, тада у својству српског члана Пресједништва БиХ, противио се њеном именовању на наведену правосудну функцију у име БиХ – истакао је адвокат Бубић за Срну.

Бубић је уз приједлог за изузеће Суду БиХ доставио и доказ – писмо тадашњег српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

– Из садржаја писма виде се аргументи за противљење именовању судије Јасмине Ћосић Дедовић. Ове разлоге бранилац не понавља у приједлогу за изузеће, али као разлог за изузеће истиче сам чин противљења Милорада Додика, тадашњег српског члана Предсједништва БиХ, да се именује за судију Међународног кривичног суда.

Ово писмо, послато у оквиру законске процедуре за избор судије Међународног кривичног суда у име БиХ, несумњиво је утицало на процедуру избора Дедовићеве и она није изабрана за судију у том суду.

Ове чињенице морају бити познате судији Дедовић из разлога што је садржај писма објављен у већини медија у БиХ, што потврђују сљедећи докази:

– Чланак од 20. маја 2020. године објављен у „Слободној Босни“ под насловом: Додик искључив: „Јасмина Ћосић-Дедовић не може представљати БиХ, то је увреда за Србе и Републику Српску“ и

– Чланак од 20. маја 2020. године објављен у „Гласу Српске“ под насловом: Додик: „Јасмина Ћосић-Дедовић не може представљати БиХ, то је увреда за Србе и Српску“.

Брањеник Милорад Додик сматра да судија Дедовић, према објективном суду, једнако као и било који други кандидат у сличној ситуацији, не може имати непристрасан однос као судија ако поступа у предмету у којој је оптужени лице које се раније, у легалној процедури избора /не само као грађанин/, противило њеном именовању за судију у Међународном кривичном суду.

Посебно треба цијенити околност да би њен статус у Међународном кривичном суду у сваком погледу био вишеструко повољнији него што је статус у Суду БиХ.

Ово изазива разумну сумњу у непристраснот судије Јасмине Ћосић Дедовић па се предлаже да се овај приједлог уважи и именована изузме из поступка против брањеника Милорада Додика.

У случају да у означеном предмету не поступа судија Јасмина Ћосић Дедовић, већ други судија Суда БиХ, тражимо да се овај приједлог има у виду у даљем току поступка, у случају да Тужилаштво БиХ поново достави оптужницу – наводи се у образложењу приједлога за изузеће судије Дедовић које је поднио адвокат Горан Бубић на захтјев Милорада Додика.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар