Свијет

Русија разматра могућност да С-300 испоручи Сирији и још неким земљама

ПУТИН: АГРЕСИЈОМ НА СИРИЈУ – САД, ФРАНЦУСКА И БРИТАНИЈА ПОДСТИЧУ ТЕРОРИЗАМ
  • Владимир ПУТИН: САД су, као и априла 2017-те када су атаковале сиријску авио-базу „Шајрат“, ради оправдања агресије искористиле инсценацију примјене токсичних материја против цивила. Ескалација ситуације око Сирије дјелује разорно на цио систем међународних односа
  • Сергеј РУДСКОЈ: САД и њихови савезници су на Сирију сручили укупно 103 крстареће ракете, укључујући и америчке „Томахавке“. Сиријска ПВО, опремљена још совјетским системима, успјела је да обори 71-ну!
  • Аеродроми сиријске армије нису претрпјели значајнију штету, а дјелимично су уништена „постројења“ која су у Вашингтону прогласили за саставни дио сиријског „хемијског програма“. Зграде са тим постројењима дуго нису коришћене и тамо није било ни особља ни опреме

ВЛАДИМИР Путин оцијенио је да су САД, Француска и Велика Британија напале Сирије кршећи међународно право. Без мандата Савјета безбједности УН и противно Повељи Уједињених нација.

Изјавио је да Москва сазива хитну сједницу Савјета безбједности УН због војне акције против Сирије која ће само погоршати хуманитарну катастрофу у тој земљи.

„Напади имају и деструктивне посљедице на цио систем межународних односа“, упозорио је Путин, наводи се у саопштењу Кремља.

Посебно је нагласио: „Био је то акт агресије против суверене државе која се налази на најистуренијем дијелу фронта  борбе против тероризма. Сједињене Државе својим дејствима у суштини повлађују тероризму“.

Он је критиковао САД и њихове савезнике због тога што су цинично покренули нападе прије него што је омогућено међународним инспекторима за хемијско наоружање да посјете мјеста наводних таквих напада у Сирији.

Шеф руске државе додано је нагласио да су САД, као и априла 2017-те када су атаковале сиријску авио-базу „Шајрат“, ради оправдања агресије искористиле инсценацију примјене токсичних материја против цивила.

Поручио је Вашингтону и његовим савезницима  да ескалација ситуације око Сирије дјелује разорно на цио систем међународних односа.

Војни врх Русије је претходно саопштио да у нападима САД, Велике Британије и Француске нема ни цивилних ни војних жртава.

Начелник Главне оперативне управе Генералштаба РФ војске Сергеј Рудској навео је да су  САД и њихови савезници на Сирију сручили укупно 103 крстареће ракете, укључујући и америчке „Томахавке“.

Додао је да је сиријска ПВО, опремљена још совјетским системима, успјела да обори 71-ну!

„То свједочи о великој ефикасности тих система  ПВО и одличној обучености сиријског војног особља од стране наших стручњака“, рекао је генерал Рудској.

Сиријска војска располаже системима С-125, С-200, „Бук“, „Квадрат“ и „Оса“.

Рудској је саопштио да Москва – због напада западних земаља – разматра могућнст испоруке Дамаску много модернијих С-300. Али, не само Сирији него и неким другим земљама.

Рудској је навео да аеродроми сиријских снага нису претрпјели значајнију штету, а да су дјелимично уништена „постројења“ која су у Вашингтону прогласили за саставни дио сиријског „хемијског програма“.

Рудској  је прецизирао да зграде са тим постројењима дуго нису коришћене и да тамо није било ни особља ни опреме.

„Сматрамо да напади нису одговор на имагинарни хемијски напад, већ реакција на успјех сиријских снага које своју територију ослобађају од међународног тероризма“, рекао је он.

Русија је претходно саопштила да није користила своје системе противваздушне одбране у Сирији како би се супротставила нападима западних земаља на Сирију.

Сиријска војска је раније јутрос саопштила да је једна ракета погодила научни истраживачки центар у Барзеху недалеко од Дамаска, оштетивши једну зграду, а да су у Хомсу три особе повређене.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар