Одабрано Свијет

Шолц прима 29.000 евра мјесечно – више од свих лидера у ЕУ, а Орбан – 16 хиљада евра бруто

ПЛАТА НЕМАЧКОГ КАНЦЕЛАРА 5,9 ПУТА ВЕЋА ОД ДРЖАВНОГ ПРОСЕКА, А МАЂАРСКОГ ПРЕМИЈЕРА - 9,5 ПУТА
  • Независни посланик у Европском парламенту Мартин ЗОНЕБОРН: Европска народна партија (ЕПП), која држи већину места у Европском парламенту, одговорна је за раст неједнакости и сиромаштво у земљама ЕУ. То је добро подмазана машина за држање власти, а још презире грађане и демократију

Извор: Факти

НЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц има највећу плату међу шефовима држава у саставу Европске уније.

Прима преко 348 хиљада евра годишње.

Сасвим прецизно: 348,3 хиљаде евра бруто, односно око 29 хиљада евра месечно.

Шолцова месечна плата је 5,9 пута већи од немачког просека.

Мађарски премијер Виктор Орбан прима највећу плату у односу на просек бруто у земљи. Ове године су његова месечна примања достигла 16 хиљада евра бруто (6,3 милиона форинти), што је 9,5 пута више од просека земље.

Независни посланик у Европском парламенту Мартин Зонеборн је изјавио да је Европска народна партија (ЕПП), која држи већину места у Европском парламенту, одговорна за раст неједнакости и сиромаштво у земљама ЕУ.

По његовом мишљењу, ЕПП је „добро подмазана машина“ за држање власти, а још презире грађане и демократију, дозвољавајући себи самовољу, отворено кршење закона, непотизам, закулисне махинације и корупцију.

Зонеборн је такође оптужио ЕУ за недостатак транспарентности и колонијалног размишљања. А цена су економска депресија, деиндустријализација и ауторитарна цензура.

Упозорио је да постоји и дослух Брисела и америчких корпорација у функцији приватних себичних интереса.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар