Одабрано Свијет

Путин упозорио Запад да ће давање Кијеву ракета великог домета бити – улазак НАТО у рат

УКАЗАО ДА УКРАЈИНА НИЈЕ У СТАЊУ ДА САМА КОРИСТИ ТАКВЕ РАКЕТЕ – ДА ЗАВИСИ ОД САТЕЛИТА ЗЕМАЉА НАТО
  • „Веома је важно, можда и кључно, што координате за навођење тих ракета на циљ могу да у њих уносе само војна лица земаља НАТО-а… То неће значити ништа друго до директно учешће земаља НАТО-а – САД и европских земаља – у рату у Украјини“
  • Шеф британске дипломатије Дејвид Лами је у Кијеву рекао да Лондон подржава Украјину, пошто је у питању не само њена слобода, већ и безбедност Европе и Запада. А британски премијер Кир Стармер – да Кијев треба да користи Storm Shadow по свом нахођењу

Извор: Факти

АKO земље НАТО-а дозволе Украјини да туче Русију прецизним оружјем великог домета, то ће значити да је ступио у рату са Русијом – изјавио Владимир Путин.

Указао је да Украјина није у стању да сама користи такво оружје, јер је то могуће само уз помоћ података са сателита НАТО-а.

Претходно је Лондона одлучио да дозволи Кијеву да користи ракете дугог домета Storm Shadow за гађање циљева дубоко у Руској Федерацији.

То ће бити улазак НАТО-а у сукоб – упозорио је Путин и наставио:

„Оружане снаге Украјине већ дуже време наносе ударе дубоко по нашој територији, али ће употреба западног далекометног наоружања значити да ће управо западна војска директно нападати руску територију. Не покушавамо да забранимо кијевском режиму да изводи такве. Он то ионако чини, али када је у питању употреба прецизног западног оружја великог домета, то је сасвим друга прича“.

Руски лидер је објаснио да украјинска војска није у стању да изврши ударе таквим наоружањем, јер то може урадити само уз помоћ сателита САД и ЕУ:

„Веома је важно, можда и кључно, што координате за навођење тих ракета на циљ могу да у њих уносе само војна лица земаља НАТО-а… То неће значити ништа друго до директно учешће земаља НАТО-а – САД и европских земаља – у рату у Украјини“.

Шеф британске дипломатије Дејвид Лами је у Кијеву рекао да Лондон подржава Украјину, пошто је у питању не само њена слобода, већ и безбедност Европе и Запада.

Оптужио је Путина да је створио нову осовину Русија-Иран- Северна Кореја.

Британски премијер Кир Стармер изјавио је да Кијев треба да користи Storm Shadow по свом нахођењу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар