РС и матица

Додик: Војска Србије је импресивна – данас смо видјели како се остварују снови

ПРИКАЗ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ „ЗАСТАВ 24“ НА ВОЈНОМ АЕРОДРОМУ У БАТАЈНИЦИ
  • Предсједник Србије Александар ВУЧИЋ: Ми ово нисмо могли ни да сањамо. Све ово је Србија, 50 одсто је Србија мјесто производње, 50 одсто је све остало
  • Открио да начелник Генералштаба Србије сматра да нема војске без тенка, и поред чињенице да многи предвиђају „крај тенка“ због рата у Украјини: „Сви траже од нас да уручимо и предамо наше тенкове, а ми смо по броју становника први или други у Европи по броју исправних тенкова по глави становника. Не дам. Нисам добио такав захтјев, а и да траже, начелник Генералштаба се не би сложио“
  • Милорад ДОДИК: Захваљујем се предсједнику Србије и врховном команданту Александру Вучићу што сам имао прилику да присуствујем овом чину. Ово што смо видјели овдје је импресивно. Србија нема офанзивне намјере, већ искључиво да брани свој интегритет и територију
  • ВУЧИЋ: Не постоји ниједна област у којој смо тако драстично напредовали као што је Војска Србије и положај њених војника. Плате војних лица су порасле за скоро четири пута. То је невероватан напредак

ПОВОДОМ Дана српског јединства, слободе и националне заставе, на војном аеродрому у Батајници одржан је организовани приказ способности Војске Србије „Застава 2024“.

Приказу су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Војска Србије је импресивна, а предсједник Републике Србије Александар Вучић води рачуна о одбрани своје земље, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик након одржаног приказа способности Војске Србије „Застава 2024“.

– Данас можемо да видимо како се остварују снови. Србија нема офанзивне, нападачке планове – навео је Додик.

Истакао је да Србија улаже и у намјенску индустрију, што показује и то што се доста оружја производи и у Србији.

– Захваљујем се предсједнику Србије и врховном команданту Александру Вучићу што сам имао прилику да присуствујем овом чину. Ово што смо видјели овдје је импресивно. Србија нема офанзивне намјере, већ искључиво да брани свој интегритет и територију – нагласио је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић је посебно истакао да је поносан што види велики број дронова „комарац“, који могу нанијети велику штету непријатељима.

– Хоћу да похвалим посебно Институт „Мома Станојловић“ зато што су радили вредно, много тежак и одговоран посао су урадили. Сада имамо шест потпуно спремних борбених хеликоптера Ми-35 које смо увезли са Кипра. Они су много, напорно и тешко радили, и морам да их похвалим. Знаћу то да урадим и приликом поделе Сретењских одликовања – рекао је он.

Вучић је истакао разорну моћ ракета „Атака“ које користе хеликоптери Ми-35.

Предсједник Србије каже и да начелник Генералштаба Србије сматра да нема војске без тенка, и поред чињенице да многи предвиђају „крај тенка“ због рата у Украјини.

– Сви траже од нас да уручимо и предамо наше тенкове, а ми по броју становника смо први или други у Европи по броју исправних тенкова по глави становника. Не дам. Нисам добио такав захтјев, а и да траже, начелник Генералштаба се не би сложио – казао је.

Вучић је рекао да Влада Србије данас на седници доноси одлуку о војном року.

– Ми ово нисмо могли ни да сањамо. Све ово је Србија, 50 одсто је Србија мјесто производње, 50 одсто је све остало – рекао је Вучић.

Упитао тенкисте који су им тенкови најбољи, и добио одговор да су Т-72, а да ће српски бити бољи када буду модернизовани.

Проефиовао је ешалон пешадијских јединица, међу којима су припадници 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, одреда Кобри, извиђачких чета, затим припадници Прве, Друге, Треће и Четврте бригаде, као и Команде за обуку.

Борбени хеликоптери Ми-35, познати и као „летећи тенкови“ и „ватрене кочије“, дејствују да би припремили услове за хеликоптерски десант.

Услиједио је десант групе хеликоптера Ми-17 са припадницима специјалних снага, који се спуштају конопцима.

У десанту учествују и хеликоптери „Гама“, који носе противоклопне модернизоване ракете “Маљутка“, чиме је завршен активнидео приказа.

Потом су парови војних авиона „Миг 29“, „Орао“, „Галеб“ надлетјели простор на којем се одржава приказ.

„Мигови“ су симулирали ваздушну борбу два авиона.

Приказ способности Војске Србије почео је демо скоком припадника 63. падобранске бригаде, који носе заставу Србије и заставу Војске Србије.

Капетан прве класе почасног строја Гарде Илија Јоксимовић, после интонирања химне Боже правде, предао је рапорт предсједнику Србије Александру Вучићу у присуству министра одбране Србије Братислава Гашића и начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића.

У приказу је било ангажовано више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Приказани су противваздухопловни ракетни системи „ФК-3“, „Ха-ку 17“ и „Панцир“, модернизовани авиони „Миг 29 СМ“ и „Орао“, хеликоптери „Ми-35“, „Х-145М“ и „Ми-17“, као и беспосадни ваздухоплови.

Приказани су и противоклопни ракетни систем „Корнет“, борбена оклопна возила „Милош“, „Лазар три“ и „Хамер“, самоходне топ-хаубице од 155 милиметара „Нора“, самоходне вишецијевни лансери ракета „Огањ“, те савремена оптоелектронска средства и друго наоружање и војна опрема.

– Не постоји ниједна област у којој смо тако драстично напредовали као што је Војска Србије и положај њених војника, рекао је Вучић након одржаног приказа способности Војске Србије „Застава 2024“.

Истакао је да је поносан на Војску Србије.

– Поносни смо и на оно што смо урадили. Плате војних лица су порасле за скоро четири пута. То је невероватан напредак – навео је предсједник Србије.

Истакао је да Србија нема никакве агресивне или офанзивне намјере.

– Све радимо у циљу одвраћања агресора – рекао је Вучић.

Истакао је да је у приказу учествовало досад највише војника.

– Њих 6.500 је данас овдје – рекао је Вучић.

Коментарисао је и увођење војног рока.

– Мислимо да је важно да мушкарци војним роко стичу ниво озбиљности и одговорности – рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар