Одабрано РС и матица

Принц Александар Додику: Поздрављам подизање споменика мом прадједи краљу Петру Првом

ИЗРАЗИО УВЈЕРЕЊЕ ДА ЋЕ СПОМЕНИК У БАЊАЛУЦИ БИТИ И ТРАЈНИ СИМБОЛ СЛОБОДЕ, ЧАСТИ И ЗАЈЕДНИШТВА
  • Као владар мале, али поносне и неустрашиве земље, краљ Петар Први је својим дјелима и својом визијом освијетлио пут народу у најтежим историјским тренуцима. Био је прави пример суверена у уставној парламентарној монархији, штитећи права народа, бранећи слободу и уставност и остао упамћен као оснивач демократских вриједности у Србији

Извор: РТРС

ПРИНЦ Александар Карађорђевић упутио је писмо предсједнику Републике Српске Милораду Додику у којем је подржао његову иницијативу за изградњу споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу у Бањалуци.

– Са задовољством сам примио вијест о Вашој иницијативи да подигнете споменик мом прадједи, краљу Петру Првом, у Бањалуци. Овај изузетан чин представља важан допринос очувању наше заједничке историје и насљеђа и у потпуности подржавам Ваш напор у реализацији овог пројекта, који ће допринијети да се не забораве величина и пожртвованост нашег великог Краља – нагласио је принц Александар Карађорђевић.

Он је даље навео да се с великим поносом присјећа да се краљ Петар Први, под именом Петар Мркоњић, борио за ослобођење српског народа у Невесињском устанку.

– Као владар мале, али поносне и неустрашиве земље, краљ Петар Први је својим дјелима и својом визијом освијетлио пут народу у најтежим историјским тренуцима. Био је прави пример суверена у уставној парламентарној монархији, штитећи права народа, бранећи слободу и уставност и остао упамћен као оснивач демократских вриједности у Србији. Његово наслеђе је уграђено у темеље наше земље и на томе можемо бити искрено захвални – истакао је принц Карађорђевић.

Он је изразио увјерење да ће овај споменик представљати не само израз захвалности краљу Петру Првом, већ и трајни симбол слободе, части и заједништва које је он неуморно заступао.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар