Предсједник РС

ОХР негира право одбране Додика и Лукића да се уопште баве Анексом 10 Дејтонског споразума

СУДИЈА СЕНА УЗУНОВИЋ НАРЕДНО РОЧИШТЕ ЗАКАЗАЛА ЗА 30. ОКТОБАР, ПА ОДМАХ – ЗА 13. НОВЕМБАР
  • Бранилац предсједника РС адвокат Горан БУБИЋ: Тужилаштво покушава да у доказни поступак уврсти кореспонденцију између Тужилаштва и запослених у Канцеларији високог представника, а БиХ уопште нема високог представника
  • На једној страни, навео је, имамо врло снисходљиво обраћање Тужилаштва БиХ у тим дописима. С друге стране, невјероватне одговоре који би изазвали запањеност да смо их добијали прије 200 година, а не данас у 21. вијеку. У тим дописима искључује се било какво овлаштење Суда БиХ и негира право одбране да се уопште бави Анексом 10 Дејтонског споразума

У СУДУ БиХ завршено је рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Милошу Лукићу.

Изведено је 36 материјалних доказа другоптуженог Милоша Лукића, од којих је свакако наважнија дипломатска нота СР Њемачке о дипломатском статусу Кристијана Шмита.

Суд ће се накнадно изјаснити о доказима Тужилаштва у реплици.

Наредно рочиште је 30. октобра, а потом 13. новембра.

Судија Сена Узуновић изрекла је опомену Милораду Додику, због, како је рекла, непоштовања суда, јер он, наводно, није желио да устане када је она прозивала ко је присутан.

Бубић: Уложили смо опширне приговоре на доказе и реплике Тужилаштва БиХ

Адвокат Горан Бубић рекао је да је одбрана предсједника Републике Српске Милорада Додика уложила опширне приговоре на доказе и реплике Тужилаштва БиХ у процесу који се води против њега и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића.

Он је рекао да Тужилаштво покушава да у доказни поступак уврсти кореспонденцију између Тужилаштва и запослених у Канцеларији високог представника, а БиХ уопште нема високог представника.

– На једној страни имамо врло снисходљиво обраћање Тужилаштва БиХ у тим дописима, што није пропорционално ауторитету једног органа какав би требало да буде тужилаштво једне земље. С друге стране, имамо невјероватне одговоре који би изазвали запањеност да смо их добијали прије 200 година, а не данас у 21. вијеку. У тим дописима искључује се било какво овлаштење Суда БиХ и негира право одбране да се уопште бави Анексом 10 Дејтонског споразума – рекао је Бубић.

Нагласио је и да је једини циљ постипка против Додика његова елиминација из политичког живота.

Петронијевић: Ми не можемо да причамо у суду, нити да се обраћамо у суду

Нама закон и одређени подзаконски акти не дозвољавају да поступамо у својству бранилаца пред судовима БиХ. За разлику од других држава, бивших југословенских република гдје то није случај, навео је адвокат Горан Петронијевић након данашњег суђења предсједнику Републике Српске и в.д. директору Службеног гласника.

– Ми не можемо да причамо у суду, да се обраћамо у суду, ми не би требало да се обраћамо новинарима. Тако изгледа слобода говора, а наш занат и наш посао је да говоримо – каже Петронијевић,

Истакао је да му није јасно шта су адвокат Анто Нобило и он рекли у Суду БиХ да је изазавало такву рекацију.

– Ја сам се преиспитавао, а да ли смо рекли нешто неистинито или увредљиво у Суду БиХ, процијените сами – каже Петронијевић.

Навео је да је данашње понашање судије Сене Узуновић личило на законито суђење као и прије те наводи да притисци Бакира Изетбеговића од тог момента доводе до понашања које није примјерено за једног судију.

– Узуновићева се у једном моменту вратила у колотечину, а послије тога је почела поново да пријети – истиче Петронијевић.

Каже да уколико Узуновићева не жели да јавност буде обавијештена о суђењу те да тако јавност неће бити упућена ни у шта.

– Суђење је јавно. Присуствују јавност и новинари и свако од учесника може да изнесе све што није лажно и ми ћемо ту праксу наставити. Неће нас уплашити оваква ситуација, уколико постоје друге мјере и нема других мјера осим пријетњи – закључује Петронијевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар