Одабрано Свијет

Еди Рама објавио да на истоку Тиране за муслимане Бекташе прави „исламски Ватикан“

ЗА ТАЈ ПРОЈЕКАТ ИМА ПОДРШКУ ТУРСКОГ ЛИДЕРА РЕЏЕПА ТАЈИПА ЕРДОГАНА
  • Територија нове државе заузимаће неколико блокова у источном делу Тиране, који сада припадају заједници Бекташа. То је отприлике четири пута мања територија од ватиканске. Ту ће се налазити зграда просторима за састанке и молитве, музеј Бекташа, архив, болница и административне канцеларије. Нова држава, међутим, неће имати војску, граничну службу или судове
  • Садашњи духовни вођа реда, бивши официр албанске војске, а сада дервиш, хаџи баба Монди, биће доживотно на челу „бекташког Ватикана“
  • Бекташи не поштују шеријатска правила, исповедају алегоријско разумевање Курана, славе зороастријски Новруз као Алијев рођендан и практикују годишњу исповест ментору. Укорењени су у Турској, ако у Албанији стекну знаке државности, оствариваће интересе Анкаре на Балкану. А и шире јер живе по целом Леванту, а такође у Грчкој, Ирану, Ираку, Кини, САД… Није ли Рамин пројекта почетак нове геополитичке игре са учешћем Анкаре?

Извор: Факти

Аутор: Станислав ТАРАСОВ

ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган посетио је Албанију.

Није случајно што је до те посете дошло након што је албански премијер Еди Рама, током говора у Генералној скупштини УН у Њујорку 23. септембра, објавио да његова земља „планира да створи суверену државу, сличну Ватикану, за муслимане Бекташе“.

Притом је шрецизирао: „У главном граду Тирани“.

Ред Бекташи, према француском листу „La Croix“, представља четврту по величини верску заједницу у Албанији после сунитских муслимана, православних и католика. Али, чак je и провладин турски лист Hurriet поставио питање: „Зашто је шеф албанске владе, Рама, католички хришћанин, одједном одлучио да додели земљу у главном градау своје земље како би створио суверену муслиманску државу и покушао да мобилише међународну подршку његовом признавању?”

Коме и зашто треба држава Бекташа и зашто нико у свету, изузев премијера Раме и духовног вође реда, бившег официра албанске војске, а сада дервиша, хаџи бабе Мондија, не разуме шта се иза брда ваља?

У међувремену, иницијатори „албанског Ватикана“ већ саопштавају параметре пројекта: територија нове државе заузимаће неколико блокова у источном делу Тиране, који сада припадају заједници Бекташа. То је отприлике четири пута мања територија од ватиканске.

Ту ће се налазити зграда просторима за састанке и молитве, музеј Бекташа, архив, болница и административне канцеларије.

Нова држава неће имати војску, граничну службу или судове.

Доживотни шеф „албанског Ватикана“, наравно, биће баба Монди, чија ће власт постати практично апсолутна.

И још нешто: у „Сувереној држави Бекташијског реда“ (ово је званични назив) биће дозвољено конзумирање алкохола, а жене ће моћи да носе шта желе.

Вероватно зато Hurriet наглашава: „Све је ово мистериозно и сумњиво“.

Прво, о мистерији. Бекташки дервишки ред је настао у 13. веку. на територији савремене Турске. Током много векова, чланови реда били су јањичари.

Након њеног распада, доласка на власт Кемала Ататурка и почетка секуларизације земље, бекташи су били подвргнути репресији, многи од њих били су приморани да напусте Турску. Тада је Албанија постала нови центар Бекташа.

У Турској, према подацима Министарства унутрашњих послова те земље, има 12,5 милиона следбеника овог реда, вишеструко више него у Албанији.

Бекташи се иначе тешко могу сматрати исламским суфијским редом. Блиски су шиизму (поштују Алију, зета пророка Мухамеда) и у учењу имају елементе хришћанства (покрштавање).

Главна разлика између бекташког учења и ортодоксног сунитског ислама је веровање да ниједна религија није истинита.

Бекташи не поштују шеријатска правила, исповедају алегоријско разумевање Курана, славе зороастријски Новруз као Алијев рођендан и практикују годишњу исповест ментору.

Могуће објашњење Ердоганове подршке оживљавању бекташијског реда је у томе што је он сам из једне гране исламског суфијског тариката (редаа) Накшбандија (или Кадирија).

Главна мисија Бекташа је била ширење ислама у Европи спојеног са другачијом матрицом туранског идентитета.

Бекташи, који су укорењени у Турској, ако стекну знаке државности, оствариваће њене интересе на Балкану, засноване на „слободним духовним принципима и одбацивању круте догме“.

Видећемо шта ће се из целог пројекта испилити.

Бекташи не живе само на Балкану, него и по целом Леванту, а такође у Грчкој, Ирану, Ираку, Кини, САД…

Није ли Рамин пројекта почетак нове геополитичке игре са учешћем Анкаре?

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар