Влада РС

Каран: Русија није допустила урушавање Републике Српске и њеног уставног поретка

ПОКАЗУЈЕ СЕ КОЛИКО ЈЕ ВАЖНО ШТО СМО САЧУВАЛИ СЕКТОР БЕЗБЈЕДНОСТИ - ИМАМО ВЕЛИКИ ПАД КРИМИНАЛИТЕТА
  • Свако питање се користи за удар на Републику Српску. Покушај преноса надлежности никада није престао, само се модификује, али ми то брзо препознајемо, дјелујемо врло активно у том правцу и не дозвољавамо никакво мијешање у надлежности Републике Српске
  • Када је у питању уговор са Фронтексом, у почетку су покушавали да се преузму надлежности Републике Српске. Ми то нисмо дозволили, то нећемо никада дозволити, и оног часа када су прихватили наша правила, да пуна надлежност у том сегменту буде наша, почели су да коче јер није било по њиховом
  • Имали смо изузетну посјету Москви. Увјерили смо се у неизмјерно пријатељство Руске Федерације према Републици Српској и измеђ два сродна народа. То је важно у моментима када и они и ми трпимо невиђене притиске који се односе на покушаје урушавања уставног система и пор
  • У Москви смо, уз један велики дефиле, слушали химну Републике Српске, а морам да истакнем и један мали симпатичан детаљ. Они имају специјализовани пук у оквиру њиховог министарства који учи велики број језика да би могао комуницирати са туристима. Ја сам њих поздравио нашим поздравом – Помоз’ Бог јунаци. Они су ми одговорили – ‘Бог ти помогао’. Осјећао сам се као да је било у Залужанима

МИНИСТАР унутрашњих послова Синиша Каран потврдио је да је Република Српска безбједна, те да у вези с тим полицијски службеници штите уставни поредак као најважнији оквир безбједности, животе и имовину грађана, указавши да се показало да је било веома важно сачувати аутономију у сектору безбједности, имајући у виду да никада нису престали напади на Републику Српску и покушаји умањења њених надлежности у тој области.

– Безбједност није Богом дата, ми морамо да је цијенимо. Када ви данас у Републици Српској живите једним сасвим нормалним животом, када немате никаквих великих безбједносних догађаја, поготово оних који нису рјешени, онда морамо то да цијенимо јер иза тог једног мирног дана стоји велики напор свих полицијских службеника – рекао је Каран у подкасту Срне.

Он је нагласио да је у Републици Српској смањен број најтежих кривичних дјела, и за примјер наводи расвијетљеност најтежих кривичних дјела, односно убистава.

– Од прошле године много смо учинили на превенцији што је резултирало тиме да ове године у све и једном сегменту криминалитета имамо велики пад – рекао је Каран.

Коментаришући управљање мигрантском кризом са безбједносног аспекта, он је подсјетио да су институције реаговале на вријеме, те да су прије појаве овог проблема донијели рјешења која су се показала ефикасним, као што је одлука да се не граде кампови и не задржавају мигранти на територији Српске.

– Био је снажан притисак да ти кампови буду и у Републици Српској. Тај притисак постоји и данас, можда је и већи, али наша је политика таква да не желимо да ти кампови буду код нас. Видјели сте у Федерацији колико у свему томе има политике, да се праве кампови тамо гдје живе Срби, гдје су ионако већ уплашени и не осјећају се безбједно – нагласио је министар унутрашњих послова Српске.

Он је навео да полицијски службеници на терену одрађују значајан посао када је ријеч о превенцији, те да је чињеница да нема кривичних дјела која су починили мигранти, као и оних почињених над њима.

– Безбједност наших грађана због кретања и појаве миграната није угрожена, али то треба свакодневно пратити – каже Каран.

Он је додао да се значајан број кривичних дјела, када је ријеч о мигрантима, односи на кријумчарење, те наводи да неадекватне казне не одвраћају појединце од оваквог поступања.

– Полиција Српске свакодневно даје испомоћ Граничној полицији, а 50 до 100 наших полицајаца помаже у томе – навео је Каран.

МУП Српске сарађује и са другим полицијским агенцијама, каже Каран, и наводи примјер комуникације са МУП-ом Федерације, Хрватском и Србијом.

Он је рекао у подкасту Срне да Српска аутономно управља кризом и тврди да на такав приступ неће утицати ни уговор са Фронтексом.

– Када је у питању уговор са Фронтексом, у почетку су покушавали да се преузму надлежности Републике Српске. Ми то нисмо дозволили, то нећемо никада дозволити, и оног часа када су прихватили наша правила, да пуна надлежност у том сегменту буде наша, почели су да коче јер није било по њиховом – рекао је Каран.

Нажалост, каже он, Федерација сада и од овога прави политичку причу, иако је ово требало да буде искључиво безбједносно питање.

– Било или не уговора, мигрантска криза је под контролом и тако ће и бити – тврди Каран.

Да се свако питање користи за удар на Републику Српску, потврђује и наведени проблем, рекао је Каран и додао да се скривене намјере Федерације огледају у смањењу надлежности Републике Српске и Министарства унутрашњих послова.

– Покушај преноса надлежности никада није престао, само се модификује, али ми то брзо препознајемо, дјелујемо врло активно у том правцу и не дозвољавамо никакво мијешање у надлежности Републике Српске – закључио је министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

Министар унутрашњих послова Српске оцијенио је изузетно значајном и квалитетном посјету Руској Федерацији, наводећи да је ријеч о земљи која није допустила урушавање Републике Српске и уставног поретка, иако је и сама изложена огромним притисцима и покушајима дестабилизације.

– Ова посјета је била начин да видимо једно неизмјерно пријатељство Руске Федерације, Републике Српске и два сродна народа. То је важно у моментима када и они и ми трпимо невиђене притиске који се односе на покушаје урушавања уставног система и поретка – рекао је Каран.

Он је истакао да се то не односи само на емоционално, традиционално и историјско искуство два народа, већ је ријеч и о другим значајним аспектима сарадње и подршке.

– Подсјетићу да је Руска Федерација, прије свега кроз Савјет безбједности, Генералну скупштину УН и на различите друге начине, кроз Савјет за имплементацију мира, стално и изнова стајала иза Републике Српске и није дозвољавала њено урушавање, односно насилно урушавање њеног поретка – нагласио је Каран.

Говорећи о посјети Руској Федерацији и главном граду Москви, Каран је нагласио да је посјета превазишла сва очекивања и показало се да је Република Српска цијењена и поштована.

– У Москви смо, уз један велики дефиле, слушали химну Републике Српске, а морам да истакнем и један мали симпатичан детаљ. Они имају специјализовани пук у оквиру њиховог министарства који учи велики број језика да би могао комуницирати са туристима. Ја сам њих поздравио нашим поздравом – Помоз’ Бог јунаци. Они су ми одговорили – ‘Бог ти помогао’. Осјећао сам се као да је било у Залужанима – истакао је Каран.

Он је оцијенио да је дошао тренутак да се унаприједи Меморандум о разумијевању два министарства, истакавши да се на примјеру Москве може много тога научити јер подаци показују да је стопа криминалитета у константном паду.

– Сматрам да можемо појачати сарадњу у области кинологије и када је ријеч о службеним коњима. Такође, можемо сарађивати и у редовној обуци, посебно специјалистичкој за борбу против екстремизма, као и на развоју система безбједног града – рекао је Каран.

Министар Каран каже да је импресиван начин на који се у Русији приступа заштити становништва и чувању јавног реда и мира, истакавши да је приликом посјете главној управи ресорног министарства за Москву упознат о чињеници да се о безбједности грађана брине 60 хиљада полицајаца.

– Немам дилему и сматрам да је овог часа Москва најбезбједнији град у Европи. То није било лако учинити. То је један специфичан труд и метода рада – указао је Каран.

Руси су концепт безбједног града довели до савршенства, каже Каран, нагласивши да безбједност никада не може бити апсолутна, али да се много улаже у техничку опрему и камере да би безбједност грађана била на тако високом ниову.

– Они могу путем система препознавања лица да дођу до свих података и посредством тога открили су велики број тешких кривичних дјела. Када је ријеч о безбједности саобраћаја, ако направите прекршај пријаве вас чекају већ када дођете кући – рекао је Каран у подкасту Срне.

Према његовим ријечима, на улицама Москве сада се налазе најобученији полицијски службеници, а подршку им дају и специјализоване јединице са обученим службеним коњима и псима.

– Имали смо прилику видјети и специјализовани пук који се бави обезбјеђењем јавних скупова. То је нешто слично као наша Специјална антитерористичка јединица. Руска Федерација и управа у Москви у посљедњих неколико година опремљена је јединственим возилима, оружјем, дроновима и системима који одбијају нападе дронова. Све је то њихова властита производња – навео је Каран.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар