Главно Федерација/БиХ

Цвијановић упозорила Бећировића да поводом својих односа са Куртијем – бира ријечи

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ПОВОДОМ РАЗГОВОРА СА ПРЕДСЈЕДНИКОМ АЛБАНИЈЕ БАЈРАМОМ БЕГАЈОМ
  • Не желим говорити ко би могао бити мој пријатељ у региону, а то бих могла. Требамо ствари посматрати тако како да их заједнички ријешимо и шта можемо да урадимо да се боље разумијемо
  • Није никаква тајна да се у БиХ не разумијемо или немамо могућности да дефинишемо заједнички став о бројним питањима, али је важно да са сусједима и људима добре воље унапређујемо односе без обзира на то

СРПСКИ Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас након састанка са предсједником Албаније Бајрамом Бегајем да ће се земље региона начекати да уђу у ЕУ и да је зато важно развијати регионалне односе и ту отклањати све недосљедности који постоје.

Цвијановићева је истакла да не треба имати двоструке стандарде и да треба на исти начин посматрати одређене ствари.

– Није никаква тајна да се у БиХ не разумијемо или немамо могућности да дефинишемо заједнички став о бројним питањима, али је важно да са сусједима и људима добре воље унапређујемо односе без обзира на то – рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Цвијановићева је истакла да су чланови Предсједништва БиХ са предсједником Албаније разговарали о важним стварима и како унаприједити и ојачати билатералну сарадњу.

– Имамо политичко разумијевање о бројним стварима и охрабрује ме када предсједник Бегај каже да је битно да разговарамо макар се и не слагали о свему – изјавила је Цвијановићева и додала да је то начин да се дијалогом нађу рјешења.

Она је нагласила да је предсједник Албаније видио да само оне ствари гдје је јединствен став три члана Предсједништва могу да представљају јединствен став у БиХ.

– Када говоримо о Берлинском процесу, онда је важно да се у региону функционише на основу четири принципа – слобода кретања робе, људи, услуга, капитала – рекла је Цвијановићева и указала на потребу да се интегрисано посматрају питања у региону.

Цвијановићева је навела да је разговарано и о томе шта се може урадити на путу ка ЕУ.

Према њеним ријечима, све земље региона идентификовале су да би циљна година за улазак могла бити 2030.

– Видјећемо је ли то реално. То је свакако област која нам даје могућности да сарађујемо – поручила је Цвијановићева.

Након што је предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић рекао да је предсједник Владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти његов велики пријатељ, Цвијановићева је истакла да се, водећи рачуна о крхким односима, морају бирати ријечи.

– Не желим говорити ко би могао бити мој пријатељ у региону, а то бих могла. Требамо ствари посматрати тако како да их заједнички ријешимо и шта можемо да урадимо да се боље разумијемо – нагласила је Цвијановићева.

Она сматра да посјета предсједника Албаније служи томе да може да се изнесе шта су препреке и да се покаже опредјељење и заједнички долази до циља.

Цвијановићева је подсјетила да у БиХ постоје различита мишљења када је ријеч о НАТО-у и подсјетила да је БиХ са тим савезом направила Програм реформи који подразумјева врло чврсту сарадњу, али исто тако не прејудицира чланство.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар