Свијет

Путин: БРИКС је свјетионик наде за Глобални југ – за долар није добро да буде оружје

САМИТ БРИКС У КАЗАЊУ – ПРВО СУСРЕТ ЛИДЕРА, ПА СЕСИЈА УЗ УЧЕШЋЕ ЧЛАНОВА ДЕЛЕГАЦИЈА
  • Домаћин самита Владимир ПУТИН: Долар се користи као оружје. То велика грешка оних који то раде, али се Русија не бори против долара. БРИКС би требало да створи нову инвестициону платформу за подршку националним економијама и земљама глобалног југа и истока
  • Предсједник Ирана Масуд ПЕЗЕШКИЈАН: У оквиру БРИКС треба да стварамо нове енергетске и транзитне мреже. Свјетска већина је незадовољна тиме што су САД претвориле своју валуту у оружје. БРИКС је пут ка слабљењу хегемоније долара
  • Предсједник Кине Си ЂИНПИНГ: Позивамо све да се придржавају концепције мултилатералности и да узимају у обзир ставове држава Глобалног југа
  • Предсједник Владе Индије Нарендра МОДИ: БРИКС инспирише свијет да се креће у правцу позитивне сарадње
  • Предсједник Јужне Африке Сирил РАМФОСА: Савјет безбједности Уједињених нација не може да осигура безбиједност у свијету, земље БРИКС треба да искористе свој глас за промовисање промјена
  • Путин је предложио да се оформи списак земаља-партнера БРИКС-а и да се то унесе у завршну декларацију Самита, а по завршетку сесије у проширеном саставу треба да се сретне и са предсједником Српске Милорадом Додиком

У КАЗАЊУ су на 16. самиту БРИКС одржане двије сесије.

Прво: сусрет лидера држава-чланица у уском саставу. По његовом завршетку – у проширеном, односно са учешћем чланова делегација.

За вечерње сате су планирани – свечани пријем за лидере и друге учеснике Самита и сусрет руског лидера са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Египат – којег представља предсједник Абдел Фатах ел Сиси – на стару самита је потврдио спремност за јачање сарадње са осталим земљама БРИКС-а, као и за активирање трансакција у националним валута.

Предсједник Ирана Масуд Пезешкијан је предложио да се развија сарадња у оквиру БРИКС-а с циљем стварања нове енергетске и транзитне мреже.

Он је додао да је свјетска већина незадовољна тиме што су САД претвориле своју валуту у оружје.

– БРИКС је пут ка слабљењу хегемоније долара – увјерен је ирански предсједник.

Предсједник Кине Си Ђинпинг је на Самиту упутио позив да се сви придржавају концепције мултилатералности и да се узимају у обзир ставови држава Глобалног југа.

Кина је спремна да проширује сарадњу са земљама БРИКС-а, укључујући откривање нових ресурса, рекао је Си и додао да ће актуелност међународног финансијског система само расти.

Он је говорио и о Украјини истакавши да је неопходно не дозволити ширење сукоба и ескалацију.

Удио држава БРИКС-а у свјетској економији по паритету куповне моћи видљиво премашује удио Г7, рекао је Путин на састанку у проширеном саставу.

Како је навео, на крају ове године тај удио ће износити 36,7 одсто.

– БРИКС у будућности може да изгради механизме за решавање трговинских спорова – навео је руски лидер.

Иницијатива за формирање „берзе жита“ може да допринесе да се заштите национална тржишта од спољног мијешања и шпекулација.

Савјет безбједности Уједињених нација не може да осигура безбиједност у свијету, земље БРИКС-а треба да искористе свој глас за промовисање промјена, изјавио је предсједник Јужноафричке републике Сирил Рамафоса у уском формату.

БРИКС-у припада кључна улога у трансформисању свјетског поретка у правцу мултиполарности, закључио је он.

Према његовим ријечима, историјско проширење БРИКС-а постало је светионик наде за Глобални југ.

– Долар се користи као оружје. Заиста видимо да је то случај. Мислим да је то велика грешка оних који то раде, рекао је предсједник РФ, указавши да је долар и даље инструмент глобалних финансија као средство за постизање политичких циљева, што подрива повјерење у ту валуту и ​​смањује њене способности.

Путин је нагласио да се Русија не бори против долара и додао:

– БРИКС би требало да створи нову инвестициону платформу за подршку националним економијама и земљама глобалног југа и истока. Да бисмо у потпуности реализовали потенцијал наших растућих економија и у потпуности искористили нови талас глобалног економског раста, наше земље морају да интензивирају сарадњу.

Напоменуо је да је потребно повећати интеракцију у области технологија, образовања, трговине, логистике, развоја ресурса, финансија и осигурања.

БРИКС инспирише свијет да се креће у правцу позитивне сарадње, изјавио је премијер Индије Нарендра Моди у уском саставу.

Путин је предложио да се оформи списак земаља-партнера БРИКС-а и да се то унесе у завршну декларацију Самита.

Земље БРИКС-а на дјелу, а не на ријечима, показују да преузимају одговорност за ситуацију у свијету, истакао је.

Говорећи о проширењу БРИКС-а, руски председник је рекао: Игнорисати изванредно интересовање земаља Глобалног југа и истока не би било исправно.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар