Федерација/БиХ

Амбасада САД позвала бошњачке политичаре да престану да величају ратне злочинце

УПОЗОРИЛИ ИХ ДА ЗЛОЧИНИ ПОЈЕДИНАЦА НЕ МОГУ НОСИТИ КОЛЕКТИВНУ СТИГМУ
  • Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и министар у Влади Херцеговачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић величали команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина осуђеног за злочине над Србима

АМЕРИЧКА Амбасада у БиХ осудила је као неприхватљиво величање ратних злочинаца које врше бошњачки политичари.

„У јавном дискурсу нема мјеста за језик који промовише нетолеранцију и подрива међусобно повјерење и разумијевање. Негирање ратних злочина, те слављење ратних злочинаца је неприхватљиво“, навели су из Амбасаде САД у БиХ након што су министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и министар у Влади Херцеговачко-неретванског кантона Рашид Хаџовић величали команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина осуђеног за злочине над Србима.

Из Амбасаде САД у БиХ указују да такви потези вријеђају жртве из свих етничких група и наносе бол њиховим породицама, те представљају пријетњу безбједности БиХ.

Из овог дипломатског представништва су напоменули да злочини појединаца не могу носити колективну стигму.

„У исто вријеме, морамо се подсјетити да пресуде за ратне злочине указују на индивидуалну одговорност и не односе се на један народ у цјелини. Званичници имају обавезу да се уздрже од реторике подјела и позивамо их са свих нивоа да предузму конкретне кораке на промовисању помирења, те се фокусирају на неопходне реформе и напредак за све грађане БиХ“, наведено је у одговору на упит портала „Дневно“.

Бисера Турковић

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, која је кадар СДА, величала је Сакиба Махмуљина који је Суд БиХ првостепено осудио за ратне злочине у БиХ на десет година затвора. Након Турковићеве, исто је учинио и министар министарства просвјете, науке, културе и спорта ХНК Рашид Хаџовић, такође кадар СДА.

„Никада се нећемо и не смијемо одрећи наших хероја и великана, на челу са предсједником Алијом Изетбеговићем“, објавио је Хаџовић на Фејсбук профилу уз приложене фотографије Махмуљина на којима пише да је он „херој, а не злочинац“.

О овоме се огласио и ХДЗ БиХ наводећи да је то срамота због функције коју Хаџовић обавља.

„Сматрамо скандалозним и крајње увредљивим овакав јавни став Хаџовића којим велича ратне злочинце, те потпуним моралним суновратом особе која је званичник у извршној власти овог кантона. Особа која је на челу Министарства просвјете, науке, културе и спорта послала је поруку да су му стравични ратни злочини против Хрвата и Срба прихватљиви и `патриотски оправдани`“, наводи се у саопштењу ХДЗ-а БиХ.

Сакиб Махмуљин

У ХДЗ БиХ сматрају да је Хаџовића на овај скандалозан чин охрабрило то што је Турковићева раније величала Махмуљина.

Махмуљин је неправоснажном пресудом проглашен кривим по командној одговорности јер је током рата био командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ, у чијем је саставу била и злогласна јединица „Ел муџахедин“, састављена од добровољаца из исламских земаља који су починили ратне злочине над заробљеницима и цивилима.

Оптужница против Махмуљина се односи на ликвидације цивила српске националности и заробљених припадника Војске Републике Српске које су исламистички борци убили на подручју Завидовића и планине Озрен током завршних ратних операција 1995. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар