Одабрано Федерација/БиХ

Амерички амбасадор у БиХ „изворни Дејтон“ назвао – ретроградним

ЕРИК НЕЛСОН – У ФОРМИ ЛИЧНОГ БЛОГА - ПОНУДИО БиХ НАЛИЧЈЕ БЛИНКЕНОВОГ ПИСМА
  • На свом блогу написао: „Грађани (БиХ) свакодневно осјећају посљедице кратковидости у фокусу усмјереном на ентитетске надлежности, умјесто на стварање функционалне БиХ која побољшава положај свих грађана
  • Не кријући превише кога политички нишани, написао је: „Позивају на отцјепљење, желе се вратити на ретроградни ‘Изворни Дејтон’ и у питање доводе Дејтонским мировним споразумом загарантовано постојање оба ентитета. Овакво скретање пажње служи интересима лидера, задржавајући нетранспарентан и неједнак економски и политички систем који их богати и одржава њихов утицај на штету обичних грађана и њихових живота“
  • За овим је одмах услиједила пријетња: „На столу се налазе санкције због дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције. Још строже санкције могу увести грађани гласањем на изборима

АМБАСАДОР Сједињених Држава у БиХ – Ерик Нелсон – пријети Републици Српској и њеним лидерима. Додуше, увијено и преко свог блога.

Баш амерички. Настоји да прода `причу` о корупцији и реформама. Хвали дејтонску улогу САД, али „изворни дејтон“ назива – ретроградним. Нуди ЕУ као мамац. А НАТО (без формалног помињања) – као циљ.

Помиње и Велику Британију (УК), где му одовара…

Почео је са указивањем да су Сједињене Државе успјеле, кроз посредовање, довести до склапања Дејтонског мировног споразума да би се окончао рат деведесетих, а лидерима и грађанима БиХ  била дата је важна прилика да граде мир и стабилност.

„Ми данас подржавамо напоре БиХ да оствари просперитетну будућност у Евроатлантској заједници, која почива на овим темељима“, истакао је Нелсон.

Према његовим ријечима, Сједињене Државе и даље су пријатељ БиХ и дају чврсту подршку њеном територијалном интегритету и суверенитету.

Заједно са нашим партнерима из ЕУ, УК и осталима, одлучни смо у својој подршци примарном очекивању грађана БиХ да могу живјети и одгајати дјецу у окружењу у којем постоји узајамно поштовање, као и да могу бирати лидере који се брину о њиховим потребама, а не пуне сопствене џепове и не лишавају их сваке наде. Свака КМ која заврши у џепу политичара је КМ која није потрошена на образовање дјеце, побољшање инфраструктуре или плату грађана БиХ“, истакао је Нелсон.

Како је додао, ово је постало још јасније током разарајуће пандемије због које превише људи у БиХ и свијету умире, док политичари одбијају сарађивати.

„Грађани свакодневно осјећају посљедице кратковидости у фокусу усмјереном на ентитетске надлежности, умјесто на стварање функционалне БиХ која побољшава положај свих грађана. Једноставне и важне ствари могу однијети животе, као непостојање јединственог броја за хитне случајеве 112“, навео је Нелсон на свом блогу.

Према његовим ријечима, „још једна смислена реформа која ће побољшати живот сваког грађанина БиХ је и ажурирани државни закон о електронском потпису“, јер ће се тиме, додао је, смањити бирократија, убрзати пружање услуга у јавном сектору и олакшати међународна трговина.

„Централни регистар трансакцијских рачуна потребан је за борбу против прања новца и корупције, за блокирање финансирања терориста, те виши степен сигурности банковног сектора“, истакао је Нелсон.

Он је додао да је будућност свих грађана јединствена БиХ са два ентитета, три конститутивна народа и грађанима који, сви заједно, припадају Европској заједници.

Како је државни секретар Блинкен јасно рекао, основне, али важне реформе у области владавине права, економије и изборног процеса оно су што лидери у БиХ могу остварити ове године. Умјесто да се баве отварањем нових радних мјеста и привредним растом, искорјењивањем корупције, елиминисањем дискриминације и омогућавањем слободнијих и правичнијих избора, политичари настоје одвратити пажњу од тога и избјећи властиту одговорност“, нагласио је Нелсон.

Како је додао, чине то на начин да потичу страх и подјелу који подсјећају на деведесете, вријеме у које се нико не жели вратити.

Позивају на отцјепљење, желе се вратити на ретроградни ‘Изворни Дејтон’ и у питање доводе Дејтонским мировним споразумом загарантовано постојање оба ентитета. Овакво скретање пажње служи интересима лидера, задржавајући нетранспарентан и неједнак економски и политички систем који их богати и одржава њихов утицај на штету обичних грађана и њихових живота“, навео је Нелсон.

Нагласио је да се на столу налазе санкције због дестабилизовања Дејтонског мировног споразума и корупције. Још строже санкције, нагласио је, могу увести грађани гласањем на изборима.

Ово је разлог зашто су реформе толико битне у овој неизборној години и зашто су се, чини се, лидери намјерили да одврате пажњу грађана од онога што је срж свега“, истакао је амерички амбасадор у БиХ.

Нелсон је нагласио да су САД ту да подрже све напоре који ће БиХ повести напријед, према ЕУ и свјетлијој будућности.

Није прекасно да се лидери ‘освијесте’ и остваре оно што грађани очекују када је у питању рјешавање стварних проблема. Лидери у БиХ су у претходном периоду показали да имају снагу и способност за постизање консензуса и сарадњу како би се, корак по корак, ствари преокренуле набоље за грађане ове земље“, навео је Нелсон.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар