Федерација/БиХ

Бакир би волио да добије подршку за кривичне пријаве против Додика и Цвијановић

ПРЕДСЈЕДНИШТВО СДА ВРШИ ПРИТИСАК НА ТУЖИТЕЉКУ ГОРДАНУ ТАДИЋ И ВАЛЕНТИНА ИНЦКА
  • Један од закључака Предсједништва СДА био је: „Од Босне и Херцеговине никада неће бити одвојен нити један њен дио, а било какав покушај и било којим средствима да се то учини проузрокаваће урушавање мира постигнутог у Дејтону… Буде ли угрожен Дејтонски споразум биће доведени у питање прије свега ентитети који су настали тим споразумом“
  • СДА је – очекивано – апеловала на високог представника (Валентина Инкца) да, уколико се настави дестабилизација прилика, да искористи бонска овлашћења и смијени све оне који покушајем рушења уставноправног поретка нарушавају мир и стабилност
  • Нећемо прихватити ултимативни захтјев да се измијени структура Уставног суда БиХ која подразумијева престанак мандата судијама које именује предсједник Европског суда за људска права. Уставни суд БиХ је дејтонска категорија, као и само постојање ентитета, и било какво једнострано оспоравање Уставног суда представља једнострано кршење Дејтонског

БАКИР Изетбеговић изјавио је након сједнице Предсједништва СДА да ће Клуб посланика његове странке у Парламентарној скупштини БиХ позвати  друге клубове да против поднесу кривичне пријаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Он је позвао Тужилаштво БиХ, на челу са Горданом Тадић, да „санкционише све који руше уставни поредак БиХ“.

Истовремено је рекао: „Позивамо чланове ВСТВ да покрену процедуру смјене Милана Тегелтије, због присуства на парадржавном скупу којег је организовао Додик, а чији је циљ био рушење Уставног поретка БиХ. Тегелтија је изгубио кредибилитет и недопустиво је да је човјек који је под контролом СНСД буде на челу ВСТВ“.

Свом списку жеља је додао:

„Позивамо високог представника да поништи одлуке НСРС о додјели одликовања Радовану Караџићу и другим ратним злочинцима. Позивамо Тужилаштво БиХ, на челу са Горданом Тадић, да почну радити свој посао. Дужни су да санкционишу све оне који руше уставни поредак“. 

Један од закључака Предсједништва СДА био је: „Од Босне и Херцеговине никада неће бити одвојен нити један њен дио, а било какав покушај и било којим средствима да се то учини проузрокаваће урушавање мира постигнутог у Дејтону“.

Са оваквим наставком: „На сваку активност која буде пријетња територијалном интегритету Босне и Херцеговине одговорићемо снажно и одлучно, свим легалним механизмима и средствима. Позивамо Додика и оне који га подржавају да о овоме добро размисле. Буде ли угрожен Дејтонски споразум биће доведени у питање прије свега ентитети који су настали тим споразумом“.     

СДА је – очекивано – апеловала на високог представника (Валентина Инцка) да, уколико се настави дестабилизација прилика, да искористи бонска овлашћења и смијени све оне који покушајем рушења уставноправног поретка нарушавају мир и стабилност.

Од Србије, као једне од потписница, СДА тражи да се стриктно придржава Дејтонског мировног споразума.

Изетбеговић је на прес-конференцији, казао да СДА неће прихватити ултимативан захтјев измјена закона Уставног суда БиХ који долази из РС.

„Нећемо прихватити ултимативни захтјев да се измијени структура Уставног суда БиХ која подразумијева престанак мандата судијама које именује предсједник Европског суда за људска права. Уставни суд БиХ је дејтонска категорија, као и само постојање ентитета, и било какво једнострано оспоравање Уставног суда представља једнострано кршење Дејтонског мировног споразума и напад на уставни поредак Босне и Херцеговине“, додато је једним од закључака врха СДА.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар