Федерација/БиХ

Бошњаци од Шмита тражили санкције против Додика, а он њима: „Потребан је разговор у цијелој БиХ“

ОКУПИЛО ИХ СЕ НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА ИСПРЕД ОХР, СЛИЧНИ ПРОТЕСТИ У НАЈАВИ У ЕВРОПИ И КАНАДИ
  • Пошто су гњевни Бошњаци одбили његов позив да уђу у сједиште ОХР, Кристијан Шмит им се обратио испред зграде: „Ово су тешка времена и тражим вашу подршку за вашу земљу и за нас“. Одмах је услиједило негодовање присутних који су му добацивали „заради плату“ и „зашто ово допушташ“
  • Њемац им је на њемачком још рекао: Знам ову земљу и овај град и знам шта се десило у Сребреници. Јуче није био добар дан, али то је за мене додатни мотив да наставим да радим свој посао. Никада нећу прихватити ако неко постави питање интегритета БиХ“. Међутим, окупљени су скандирали „санкције, санкције!“, па дио превода нису ни чули

ЊЕМАЧКИ дипломата Кристијан Шмит у неколико наврата је позвао данас на разговор малобројне учеснике протеста испред сједишта ОХР окупљене због „актуелне политичке ситуације и обиљежавања Дана Републике Српске“.

Пошто су гњевни Бошњаци одбили његов позив да уђу у сједиште ОХР, захтијевајући санкције за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Шмит им се обратио испред зграде и поручио да жели мир у БиХ:

„Потребни су разговори и дискусије у цијелој Босни и Херцеговини. Ово су тешка времена и тражим вашу подршку за вашу земљу и за нас“.

Одмах је услиједило негодовање присутних који су му добацивали „заради плату“ и „зашто ово допушташ“.

Знам ову земљу и овај град и знам шта се десило у Сребреници. Јуче није био добар дан, али то је за мене додатни мотив да наставим да радим свој посао. Никада нећу прихватити ако неко постави питање интегритета БиХ“, додао је Шмит.

Портал Радио Сарајева пренио је да се Шмит обратио грађанима на њемачком језику и да се већи дио превода његовог обраћања није чуо јер су окупљени све вријеме узвикивали „санкције, санкције“.

Тај портал преноси и да су окупљени Бошњаци остали видно незадовољни, након што је Шмит завршио обраћање и напустио плато испред зграде ОХР.

Један од организатора протеста изјавио је раније да су добили одговор ОХР да састанка са „представницима грађана“ неће бити.

Навео је да траже поштовање уставно-правног поретка и санкционисање свих оних који крше законе у Босни и Херцеговини.

Протести Бошњака против Срба у БиХ и Републике Српске, са инсистирањем на „санкционисању Додика“ најављени су у више градова Европе и у Канади.     

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар