Одабрано Федерација/БиХ

Бошњацима највише одговара да БиХ буде – протекторат њихових покровитеља са Запада

КОМЕ СМЕТА МИРНА БОСНА, КО СУ ЧУВАРИ КОНФЛИКТА У БиХ?

Џевад Галијашевић

  • Чаршлије из изјава Палмера, Сервера, Бугајског и Олбрајтове могу једино закључити да су Срби и Хрвати претња миру и стабилности. Зато Босном, намећу им медији закључак, треба управљати споља путем извањских институција инструмената протектората – ПИК, ОХР, ЕУФОР. На њихову срећу, Немци су ту да понуде несебичну помоћ
  • Народна скупштина Републике Српске закључила да је време да БиХ са своја два ентитета и три конститутивна народа преузме одговорност за властити развој у складу с Дејтонским споразумом и међународним правом, а ако то не буде на дневном реду у скорије време, треба покренути разговоре о мирном разлазу. Као да су топови запуцали из Бањалуке, огласио се Сенад Хаџифејзовић, директним захтевом Специјалном представнику ЕУ Јохану Сатлеру: „Направите нам државу као што је ваша“!
  • Преко „Слободне Европе“ се огласио један од чувара конфликта у БиХ Бодо Вебер. Забринут за босанске муслимане и Сарајево, Вебер је о нужности „свеобухватне промене Устава БиХ“ проговорио и на сесији Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца. Идеја грађанске реконфигурације БиХ на трибини верске и националне елите Бошњака. Интересантно
  • Може ли бити мира у таквој Босни? Све док иједан западни дипломата показује бригу за права најбројнијег народа у БиХ, који ни сам не зна шта да ради са својим исламским идентитетом у грађанској држави, тако нешто је немогуће


Аутор: Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ

ОД КОГА и чега треба штитити друштво и државу, тачније у ком правцу развијати безбедност и заштиту људи и земље, гласи питање на које бар у Босни нико нема одговор. Јер, како понудити ваљан одговор, у околностима када се договор међу народима постигнут у Дејтону поништава не би ли заживео неки други, по мери Запада, а у чијем би кројењу учествовали Муслиманско братство, Исламска држава, Ал Каида и Странка демократске акције.  

Заговорници идеје све су људи од формата, тумаче чаршлије. Из изјава Палмера, Сервера, Бугајског, Олбрајтове они могу једино закључити да су Срби и Хрвати претња миру и стабилности.

Зато Босном, намећу им медији закључак, треба управљати споља путем извањских институција као што су инструменти протектората – ПИК, ОХР, ЕУФОР. На њихову срећу, Немци су ту да понуде несебичну помоћ.

Тријумвират који једини Босни може донети мир чине високи представник међународне заједнице Валентин Инцко, специјални представник Европске уније Јохан Сатлер и командант ЕУФОР-а и операције одржања мира „Алтеа“, генералмајор Александер Плацер.

Претпостављени мир, наравно, подразумева да се морају прекинути сви договори међу народима у БиХ. Њих се Босна не тиче.

Преко „Слободне Европе“ недавно се огласио и један од чувара конфликта у БиХ Бодо Вебер, критикујући преговоре СДА и ХДЗ под окриљем САД–ЕУ, јер воде до промена Изборног закона које одговарају ХДЗ-у.

Вебер истиче да независно шта се још пакује у те разговоре (Сејдић–Финци, препоруке ОДИХР-а, Уреда за демократске институције и људска права), ти преговори се воде на основу формулације „легитимно политичко представљање конститутивних народа“, што су кључне речи из трећег мостарског споразума, које усмеравају државу ка Човићевом пројекту трећег ентитета.

Затим додаје: „Потребне су само ’техничке’ промене из препорука међународних организација попут ОДИХР. Све остало, и ХДЗ-ови захтеви, али и ’имплементација’ пресуда као што је Сејдић–Финци, тиче се уставног поретка, дакле, они би требало бити део свеобухватног процеса промене устава.“

Забринут за босанске муслимане и Сарајево, Вебер ће о нужности „свеобухватне промене Устава БиХ“ проговорити и на сесији Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца. Идеја грађанске реконфигурације БиХ на трибини верске и националне елите Бошњака.

Интересантно.

Може ли бити мира у таквој Босни?

Све док иједан западни дипломата показује бригу за права најбројнијег народа у БиХ, који ни сам не зна шта да ради са својим исламским идентитетом у грађанској држави, тако нешто је немогуће.

У Бањалуци пак Народна скупштина Републике Српске, на посебној седници, усвојила је Информације о примјени Анекса 10 Дејтонског споразума и десет закључака у вези с оценом рада високог представника и примене овог анекса у периоду разговора о именовању новог представника.

Према усвојеним закључцима, Република Српска не може прихватити наметање било које личности за високог представника и „обавијестиће о томе земље потписнице Анекса 10, Дејтонског споразума… уз предлог да се затвори ОХР и преиспитају одлуке високих представника, донесене изван мандата, утврђеног Анексом 10“.

Народна скупштина Републике Српске сматра да је време да БиХ са своја два ентитета и три конститутивна народа преузме одговорност за властити развој у складу с Дејтонским споразумом и међународним правом, а ако то не буде на дневном реду у скорије време, треба покренути разговоре о мирном разлазу.

На потезу је Влада Републике Српске, која треба да формира међународни правни тим са циљем подношења тужби против високих представника који су кршили Дејтонски споразум и његов Анекс 10.

„Све то мора бити урађено у складу са словом Устава БиХ и Устава Републике Српске“, додаје се у закључку.

 Као да су топови запуцали из Бањалуке, огласио се Сенад Хаџифејзовић, директним захтевом Специјалном представнику ЕУ Јохану Сатлеру: „Направите нам државу као што је ваша“!

Није објаснио ко су то „ми“ и којим „нама“ треба Аустријанци да направе државу.

Сатлер је Хаџифејзовићу сталожено објаснио да нико из Америке, „ни стари, ни нови“, неће доћи да уређује Босну и Херцеговину; да неће бити укидања ентитета; да уред високог представника треба затворити и да је Милорад Додик, председавајући Председништву БиХ, дао снажан допринос европском путу и регионалној сарадњи.

Након ове уследила је још једна за Сарајлије неугодна порука.

Овај пут адресант је био словеначки премијер Јанез Јанша. На твитеру, који се оглушио о правила цензуре, освануо је запис: „На данашњи дан, 21. фебруара 1848, први пут је објављен ’Комунистички манифест’, који су написали њемачки љевичари Карл Маркс и Фридрих Енгелс. Нити једна друга књига није проузроковала више смрти, патње, затирања, сиромаштва и друштвене заосталости, осим Курана.

У Босни мук. Знају Сарајлије да ће Словенија од 1. јула преузети вођење Савета Европске уније па ће утицај ове земље на догађаје у БиХ бити велики.

Уосталом, знају они и Јаншу с којим су деведесетих трговали оружјем преко Ријеке.

Рачуница им говори да је интерес битнији од Курана.

http://www.pecat.co.rs/2021/03/pisma-iz-tamnog-vilajeta-cuvari-konflikta/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар