Федерација/БиХ

Бошњачка Коалиција за Мостар оптужила Инцка да фаворизује Хрвата за градоначелника

ПРЕДОЧИЛИ МУ ДА СУ БЕЗМАЛО ДВИЈЕ ТРЕЋИНЕ ВЈЕЋНИКА БИЛЕ ЗА ЈАВНО ГЛАСАЊЕ
  • Коалиција за Мостар изражава жаљење што су се ОХР и међународна заједница у Мостару поново ставила на страну ХДЗ-а и чине све да градоначелник поново буде Хрват из ХДЗ, наводи сеу отвореном писму Коалиције које је упућено Инцку

КОАЛИЦИЈА за Мостар поручила је данас високом представнику Валентину Инцку да су спремни да заврше избор градоначелника у наставку сједнице Градског вијећа у сриједу, те да ће он сносити даљу одговорност за Мостар ако поништи њихов закључак у вези са избором.

„Коалиција за Мостар изражава жаљење што су се ОХР и међународна заједница у Мостару поново ставила на страну ХДЗ-а и чине све да градоначелник поново буде Хрват из ХДЗ-а“, наведено је у отвореном писму Коалиције које је упућено Инцку.

У писму се напомиње да је познато да је допис за поништење закључка Градског вијећа Мостара о јавном гласању упутио БХ блок који је гласао за тај закључак, а сада желе тајно гласање „да би сакрили издају“.

Више од двије трећине вијећника, тачније 31 вијећник је гласао за закључак о јавном гласању“, наводе из Коалиције.

Из Коалиције за Мостар питају високог представника: зашто осам година није реаговао и штитио Статут, а сада реагује на закључак који је усвојен скоро једногласно?

У писму напомињу и да је Статут, када је ријеч о избору градоначелника, потпуно недефинисан.

Будући да је ово ваш наметнути Статут, питамо вас, ако мислите да је тајно, зашто онда треба трећи круг гласања, зашто одмах нисте примијенили члан 174 пословника Градског вијећа који каже да ће, ако кандидати у другом кругу гласања имају исти број гласова, бити изабран млађи кандидат, а за градоначелника то каже Статут тек у трећем кругу гласања ?“, наводе из Коалиције.

Високи представник Валентин Инцко поништио је први круг гласања за градоначелника Мостара, јер није обављен тајно како то стриктно пише у Статуту Мостара.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар