Федерација/БиХ

Бошњак Изетбеговић опет покушава да дође до „унитарне и грађанске БиХ“

ТВРДИ ДА ЈЕ БиХ КАО ДРЖАВА ЗНАТНО СТАРИЈА ОД СРБА. ХРВАТА И БОШЊАКА
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: „Од тога да ли ће коначно тумачење бити да су три народа у БиХ “конститутивни“ или да су “конституенти“ државе зависи и то како би требало водити преговоре о њеном преуређењу и тражити нове моделе

ПРЕДСЈЕДНИК Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изнио је у недјељу тезу да је Босна и Херцеговина као држава знатно старија од Хрвата, Срба и Бошњака као данашњих народа, па је, како је оцијенио, неприхватљиво тражити решења која би се темељила искључиво на правима тих колективитета.

Он је оцијенио да су сумњиве интерпретације о правима конститутивних народа, износећи тврдњу да је ријеч о термину који се базира на погрешном преводу мировног Дејтонског споразума из 1995. који је написан на енглеском језику.

„Сама ријеч се не може превести као конститутивни народи. Држава је постојала и прије него што су ти народи настали“, рекао је Изетбеговић, преноси Хина.

Он је подсјетио да је недавно од Канцеларије високог представника за БиХ (ОХР) тражио да му достави оригинални примјерак споразума, како би се на основу прецизног превода разјасниле нејасноће о томе шта тамо уствари пише у вези са дефиницијом БиХ као државе.

Од тога да ли ће коначно тумачење бити да су три народа у БиХ “конститутивни“ или да су “конституенти“ државе зависи и то како би требало водити преговоре о њеном преуређењу и тражити нове моделе“, рекао је Изетбеговић.

Он сматра да је свима јасно да садашња БиХ, како је уређена, не одговара никоме, да је прекомпликована и да не одговара на потребе својих грађана.

Према његовом мишљењу, „унитарни и грађански модел“ једини је на којем Босна и Херцеговина као држава може да се темељи и одбацио захтеве да се она дефинише као сложена заједница коју чине три конститутивна народа, на чему инсистира ХДЗ БиХ.
(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар