Federacija/BiH

Budžet BiH po skraćenoj proceduri, na čelu SIPA biće Ćulum, HDZ neće podržati Cikotića

SASTANAK LIDERA SNSD, SDA I HDZ U ADMINISTRATIVNOM CENTRU SRPSKE U ISTOČNOM SARAJEVU
  • Milorad DODIK: O izborima u Mostaru treba još da se razgovara kako bi se obezbijedila konstitutivnost Srba
  • Bakir IZETBEGOVIĆ: SDA neće kočiti izbor Darka Ćuluma za direktora SIPA. Selmo Cikotić će biti predložen od strane premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se sA imenovanjima za SIPA, RAK…
  • Dragan ČOVIĆ: „Nama je prihvatljivo da Direkciju za oporezivanje dijelimo sa bilo kim. SIPA je srpsko mjesto, RAK također i u četvrtak može već biti na Vijeću ministara“

BUDŽET BiH biće upućen u skraćenu proceduru da bi bio što prije bio usvojen.

Ovo je postalo moguće zahvaljujući dogovoru lidera SNSD, HDZ i SDA – Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Na njihovom sastanku u administrativnom centru Srpske u istočnom Sarajevu, dogovorena su i neka imenovanja.

Dodik je naveo da je ostao princip raspodjele kakav je ranije postojao, ali da je moguće da se partneri dogovore o određenim rotacijama.

Izetbegović je iznio da je na sastanku dogovoreno sve osim imenovanja direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

Dodao je da postoje određeni problemi s hrvatskom stranom koja je „iziritirana imenovanjima u CIK“.

„Srpska strana je to prevazišla tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od strane premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se s imenovanjima za SIPA, RAK itd.“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da SDA neće kočiti izbor Darka Ćuluma za direktora SIPA.

Dodik je naglasio da postoji mogućnost da izbori ponovo budu odgođeni. Dodao je da SNSD nema problem da se izbori održe, iako nisu zadovoljni novoizabaranim članovima CIK, ali da neće praviti problem.

Za izbore u Mostaru je rekao da je SNSD stava da treba još o tome da se razgovara kako bi se obezbijedila konstitutivnost Srba.

Istakao je da za to ima dovoljno vremena, ali da je ipak moguće da se izbori ponovo odgode, i to za prvu polovinu decembra.

„Predstavnici srpskog naroda nisu učestvovali oko razgovora i rješenja za Mostar. Zbog toga smo tražili da se uključe Srbi i osigura ravnopravnost pogotovo na mjestu savjetnika. Da se u komisiji za gradska područja osigura ravnopravna uloga. Rečeno je da bi trebalo do izbora da se riješi pitanje konstitutivnosti Srba u kantonima. Partneri su to prihvatili“, rekao je Dodik.

Čović je poslije sastanka izjavio: „Ništa se nismo dogovorili, ali ostaje ono stanje kao do sada. HDZ glasati protiv imenovanja ministra bezbjednosti. Sve dok CIK bude u ovom sastavu, mi ćemo se prema tom tijelu odnositi na ovakav način“.

Još je otkrio: „Nama je prihvatljivo da Direkciju za oporezivanje dijelimo sa bilo kim. SIPA je srpsko mjesto, RAK također i u četvrtak može već biti na Vijeću ministara“.

Što se tiče Izbornog zakona u Mostaru, Čović je rekao da je to već sve dogovoreno i da će sutra bide zavšeno na sjednici Doma naroda.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar