Федерација/БиХ

Чавушоглу: Коме се свиђало или не свиђало – Додик је члан Предсједништва БиХ!

У САРАЈЕВУ РЕКАО ДА ЕРДОГАН ИМА НАМЈЕРУ ДА ОРГАНИЗУЈЕ САМИТ ТУРСКЕ, БиХ И СРБИЈЕ
  • Мевлут ЧАВУШОГЛУ: Турска ће наставити да пружа снажну подршку суверенитету, територијалној цјеловитости и стабилности БиХ, као и њеној оријентацији према Европској унији и НАТО
  • „У 2021. години, нвео је шеф турске дипломатије, остварен је циљ од милијарду долара у обиму спољнотрговинске размјене. За ову годину желимо подићи то на виши ниво“

МИНИСТАР иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао је данас у Сарајеву да турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган има намјеру да организује трилатерални самит Турске, БиХ и Србије и да је српска страна већ изразила спремност.

– Ова наша посјета у пет балканских земаља показатељ је важности коју придајемо регионалној стабилности. БиХ је кључна у погледу стабилности у региону и зато не можемо дозволити нове тензије у БиХ и сви се требају одговорно понашати – поручио је Чавушолу.

Поручио је да ће Турска наставити снажну подршку суверенитету, територијалној цјеловитости и стабилности БиХ, као и њену оријентацију према Европској унији и НАТО.

– Настављамо да реализујемо активности у правцу јачања стабилности и развоја БиХ и сматрамо да то доприноси и регионалном просперитету – закључио је Чавушолу.

На питање о медијским наводима да је на његовом састанку с Додиком у Истанбулу 14. јуна разговарано о идеји састанка лидера Турске, БиХ, Србије и Хрватске, Чавушолу је казао да је Турска била предводник иницијативе успоставе трилатералних механизама зарад успоставе и очувања стабилности у БиХ и на западном Балкану.

– За добробит стабилности и развоја БиХ Турска је спремна на подршку и учешће у свим билатералним и мултилатералним политичким, економским и другим иницијативама које су прихватљиве свим странама и стално подстичемо стране у том правцу – рекао је Чавушолу.

Додао је да је став Турске веома јасан у односу на ситуацију у БиХ те је додао да је Додик један од три члана Предсједништва БиХ, свиђало се то неком или не.

– Ми се без прављења разлика састајемо са свим члановима Предсједништва БиХ. На исти начин разговарамо са свима. Када су у питању неке одлуке и кораци које су власти Републике Српске направиле у посљедње вријеме и када је у питању очување политичког и територијалног интегритета БиХ – ту је наш став увијек јасан и увијек на исти начин изнесен свим странама са којима разговарамо. У том контексту смо и на посљедњем састанку Додику изнијели јасне и недвосмислене поруке. И мало прије сам рекао, ми говоримо о састанцима у форматима који су прихватљиви свим странама. У контексту стабилности и сигурности БиХ Турска ће без икаквих наметања подржати све формате које сви у БиХ и или регији прихвате – рекао је Чавушолу.

Он је закључио да је и јуче у Загребу јасно рекао да све активности и напори који се улажу на очувању јединства, заједништва, стабилности и сигурности БиХ ће бити у потпуности подржани од Турске.

Истакао је да се односи Турске и БиХ развијају у бројним сегментима и најавио наставак сарадње у политичком, економском и војном смислу.

– У 2021. години остварен је циљ од милијарду долара у обиму спољнотрговинске размјене. За ову годину желимо подићи то на виши ниво – рекао је Чавушоглу након сусрета са министром иностраних послова у Савјету министара Бисером Турковић.

Он је додао да турске компаније улажу значајан новац у БиХ, преносе федерални медији.

Чавушолу и Турковић су након састанка потписали потписали Споразум између Савјета министара БиХ и Владе Републике Турске о обављању доходовне дјелатности издржаваних чланова особља дипломатских мисија и конзуларних уреда те Меморандум о разумијевању између министарстава иностраних послова БиХ и Турске о размјени дипломата.

Он је казао да су данас на састанку разговарали и о одразима актуелних глобалних криза на регију.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар