Федерација/БиХ

Чавушоглу: Србија већ гради аутопут Београд-Сарајево-Београд, надам се да ће и БиХ убрзо

ШЕФ ТУРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ СА ЧЛАНОВИМА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ, ТЕГЕЛТИЈОМ И ТУРКОВИЋ
  • Мевлут ЧАВУШОГЛУ у Сарајеву: „Нон-пејпери не могу никоме бити од користи. То су папири са задњом намјером. Ми подржавамо интеграцију БиХ и свих земаља у Евроатлански унију. Наставићемо трилатералу БиХ-Турска-Србија јер вјерујемо да умногоме утиче на регион“
  • Бисера ТУРКОВИЋ: „Турска има стабилизирајућу улогу у региону. Нема напретка у региону без стабилности свих. Турска подржава интегритет и суверенитет БиХ и савезник је БиХ када је у питању сарадња са НАТО“

ЧЛАНОВИ Предсједништва Босне и Херцеговине састали су се у Сарајеву с министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом.

Високог госта су примили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.

Претходно се Чавушоглу састао и са замјеницом предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине и министарком спољних послова Бисером Турковић. А потом и са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом и челницима Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Чавушоглу је прије доласка у Сарајево, боравио и у посјети Словенији током које се у Љубљани састао са словеначким министром спољних послова Анжеом Логаром, премијером Јанезом Јаншом и предсједником Борутом Пахором.

Чавушоглу је након састанка са Турковић изјавио:

„Размотрили смо наше односе који су на политичком нивоу изврсни и како да и друге области дигнемо на исти ново. Наша подршка ће бити као и до сада, а поготово у пандемији ковида 19″.

Према његовим ријечима, трговинска размјена – без обзира на пандемију – није опала“, а тражиће се начини да буде  избалансиранија.

Навео је да су размотрили докле су ствари стигле и реализацији ауто-пута Сарајево-Београд. И додао: „У Србији су грађевински радови у току, надамо се да ће и у БиХ убрзо“.

„Размијенили смо мишљења о актуелним дешавањима у БиХ и ми снажно подржавамо интегритет БиХ. Радујемо се што су у Мостару одржани избори након 12 година“, казао је Чавушоглу и додао да су „у задње вријеме  актуелни ‘папири’ који су за цијелу Европу и регион опасни“.

„Ти анономни урадци никоме не могу бити од користи. То су папири са задњом намјером. Ми подржавамо интеграцију БиХ и свих земаља у Евроатлански унију. Наставићемо трилатералу БиХ-Турска-Србија јер вјерујемо да умногоме утиче на регион.

Турковић је послије преговора рекла:

„Сада већ улазимо у фазу реализације значајних пројеката међу којима је најзначајнији ауто-пут Сарајево – Београд. Постоји интерес свих страна да се ауто-пут што прије изгради. Вјерујемо да ће то оснажити везе, а и побољшати економију и БиХ. Турска има стабилизирајућу улогу у региону. Нема напретка у региону без стабилности свих. Турска подржава интегритет и суверенитет БиХ и савезник је БиХ када је у питању сарадња са НАТО“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар