Федерација/БиХ

ЦИК потврдила да је Додик изабран за предсједника РС, а да је Тривић добила 27.000 гласова мање

СВИ РОКОВИ ЗА ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ У БиХ, ФБиХ И СРПСКОЈ ТЕКУ ОД 2. НОВЕМБРА
  • На одлуке Централне изборне комисије БиХ о утврђивању изборних резултата је било 13 жалби Апелационом суду БиХ и још 11 жалби Апелационом одјелу Суда БиХ на одлуке које се односе на захтјеве за поновно бројање. На сједници ЦИК-а је саопштено да их је Суд БиХ одбио или одбацио
  • Потврђени резултати и за Парламентарну скупштину БиХ у којој ће из Републике Српске највише посланика имати СНСД, а слиједе га СДС и ПДП, док је у Федерацији БиХ највише посланичких мјеста освојио СДА, потом ХДЗ, те СДП
  • СНСД је апсолутни побједник избора за Народну скупштину Републике Српске, док по броју освојених мандата слиједе СДС и ПДП

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија БиХ потврдила је на данашњој сједници резултате Општих избора за све нивое.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић је истакао да од данас теку сви рокови за формирање власти.

На одлуке Централне изборне комисије БиХ о утврђивању изборних резултата је било 13 жалби Апелационом суду БиХ и још 11 жалби Апелационом одјелу Суда БиХ на одлуке које се односе на захтјеве за поновно бројање.

На сједници ЦИК-а је саопштено да их је Суд БиХ одбио или одбацио.

Према потврђеним резултатима, предсједник Републике Српске је Милорад Додик, а потпредсједници Ћамил Дураковић из реда Бошњака и Давор Прањић из реда Хрвата.

Кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик освојио је 300.180 гласова, односно готово 27.000 више од противкандидата из опозиције у Републици Српској Јелене Тривић, која је добила 273.245 гласова, показују потврђени резултати Општих избора у БиХ.

Према потврђеним резултатима, Додик је освојио 47,06 одсто гласова, а Тривићева 42,84 одсто.

Од укупног броја гласова за Додика, 294.754 су са редовних бирачких мјеста, 2.340 поштом, а гласова у одсуству, мобилних тимова и из ДКП мреже било је 2.879.

Од укупног броја гласова за Тривићеву, 268.649 је са редовних бирачких мјеста, 2.691 пристигао је поштом и 1.775 гласова у одсуству, мобилних тимова и ДКП мреже.

Независни кандидат Ћамил Дураковић из реда бошњачког народа освојио је највише гласова за функцију потпредсједника Републике Српске, а из реда хрватског народа кандидат странака окупљених око ХДЗ-А БиХ Давор Прањић.

Дураковић је освојио 13.760 гласова или 2,16 одсто, док је Прањић освојио 1.966 гласова или 0,31 одсто.

Од 1.259.322 бирача са правом гласа, њих 676.762 изашло је на изборе.

На изборе су изашла 676.762 гласача, била су важећа 637.823 листића, неважећих празних 21.524, а неважећих по другим критеријумима 17.415.

Централна изборна комисија БиХ данас је потврдила да ће Српски члан Предсједништва у наредном четворогодишњем мандату бити Жељка Цвијановић, бошњачки- Денис Бећировић, а хрватски – Жељко Комшић.

Потврђени су резултати и за Парламентарну скупштину БиХ у којој ће из Републике Српске највише посланика имати СНСД, а слиједе га СДС и ПДП, док је у Федерацији БиХ највише посланичких мјеста освојио СДА, потом ХДЗ, те СДП.

СНСД је апсолутни побједник избора за Народну скупштину Републике Српске, док по броју освојених мандата слиједе СДС и ПДП.

СДА и ХДЗ побједници су избора за Парламент ФБиХ и кантоналне скупштине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар