Федерација/БиХ

Човић: Ако Шмит ишта наметне поводом финансирања избора – биће катастрофално погрешно

НАГЛАСИО ДА ФЕДЕРАЛНО УРЕЂЕЊЕ БиХ – НЕМА АЛТЕРНАТИВУ
  • Предсједник ХДЗ-БиХ: Што се тиче џихад политике која се уградила у изборну кампању, ја је не желим коментарисати. Ни Изетбеговића, ни било кога другог. Он о мањинама већ друго прича. Он види да му је истекло вријеме по пуно елемената у смислу вођења политике како је он води

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ, обратио се јавности након данашње сједнице ХНС, рекавши да неће подлећи притисцима странаца да крши процедуре у смислу финансирања изборног процеса и да би било катастрофално да Кристијан Шмит намеће било какве одлуке у том смислу.

Информисао сам колеге о притисцима који се свакодневно, нарочито у посљедњих двадесетак дана, праве према Савјету министара, посебно према министру финансија. Прави пут је досљедно поштовати законе, ко год тражио другачије. Не може се тражити од било којег министра кршење закона, шта год да је за то изговор – рекао је Човић.

Додао је да су ти који су „попријеко“ тражили да се финансирају избори, једнако су то могло радити у посљедњих 6 мјесеци да БиХ добије буџет.

– На сву срећу, ако смо из овога било шта добро урадили, то је да смо успјели донијети два кључна документа која имају свој временски оквир. Ја се надам да ће до краја дана министар скупити приједлоге који су дошли и да ће предати нацрт буџета Савјету министара – рекао је Човић.

Нагласио је да неће подлећи било чијем притиску да крши законе и процедуре.

Фото: Н1

– Свима онима којима су данас пуна уста, покушаја да то нагласе као блокаду било које врсте, врло јасно ћемо одговорити и досљедно поштовати законе. То се односи на ове људе из вана који нам покушавају слати поруке, а једнако тако на политичко Сарајево, врло јасно, политичко Сарајево, које ствара толику пометњу у покушају да води кампању кроз једну такву тезу. Питање је како ће водити кампању кад Савјет министара усвоји буџет кроз пет-шет дана – истакао је Човић.

О одлуци Уставног суда

У наставку је казао да ће – кад дође одлука Уставног суда Босне и Херцеговине – сигурно заказати сједницу Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

– Бојим се да ће то они још мало пролонгирати. Процедуре су такве да нама није довољно да неко каже да је нешто усвојено на Уставном суду. По закону, они морају дати нама пресуду, чини ми се да ће се ту потрошити десетак дана – сматра Човић.

Додао је да је увјерен да ће на Дому народа изборни закон бити усвојен.

– Рекао сам високом представнику да би било катастрофално погрешно било какве одлуке наметати кад је у питању буџет БиХ – рекао је предсједник ХДЗ.

Казао је да ће јавности показати да је ХДЗ-ов приједлог добар и коректан.

– Што се тиче џихад политике која се уградила у кампању, ја је не желим коментарисати. Ни Изетбеговића ни било кога другог. Он о мањинама већ друго прича. Он види да му је истекло вријеме по пуно елемената у смислу вођења политике како је он води – рекао је Човић.

Осим тога, казао је да федерално уређење Босне и Херцеговине нема алтернативу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар