Federacija/BiH

Čović Džaferoviću: Vaša politička opcija radi na uspostavljanju vladavine Bošnjaka

OBJASNIO MU ZBOG ČEGA DELEGACIJE HDZ BiH NIJE BILO U PREDSJEDNIŠTVU BiH
  • Unitaristička politika čiji je radikalni vrhunac ozvaničen i u platformi SDA jasna je poruka protivna Ustavu, Vašingtonskom i Dejtonskom sporazumu te, kao takva, apsolutno neprihvatljiva

DRAGAN Čović, predsjednik HDZ BiH, obavijestio je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da delegacija ove stranke neće doći na sastanak u zgradi Predsjedništva zbog, kako je naveo, zanemarivanja načela konstitutivnosti i demokratskog predstavljanja.

„Osporavanje i negiranje tog načela upućuje na to da politička opcija koju zastupate djeluje sistemski, s ciljem uspostavljanja vladavine bošnjačkog naroda, ne kao ravnopravnog, već isključivo nadmoćnog političkog naroda, primarno na području Federacije BiH“, istaknuto je u Čovićevom pismu Džaferoviću, koje je objavio portal „Vijesti“.

Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, navodi da se opstrukcijom ravnopravnosti svjesno uništava opšte načelo Ustava, te podstiče pravna i politička nesigurnost.

„Unitaristička politika čiji je radikalni vrhunac ozvaničen i u platformi SDA jasna je poruka protivna Ustavu, Vašingtonskom i Dejtonskom sporazumu te, kao takva, apsolutno neprihvatljiva“, naveo je Čović.

On je zahvalio za opredijeljenost BiH ka evropskom putu, te naveo da je o nedolasku delegacije HDZ-a na sastanak u Sarajevu obavijestio premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar