Главно Федерација/БиХ

Човић: Инцкови извјештаји су значајно мањкави и нису давали цјеловиту слику у БиХ

САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН ПРЕДОЧИО: НЕ МОЖЕ САМО ЈЕДАН НАРОД У БиХ БИТИ СРЕТАН
  • «У Инцковом извјештају постоје нелегалне квалификације хрватског народа као мањине, што је противно Уставу. У извјештају се није очитовао о позивима бошњачких странака за наметање политичких хрватских представника, ту је и нелегитимно и нелегално сазивање ЦИК-а, игнорирање нелегитимности члана Предсједништва из реда хрватског народа»

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ, обратио се вечерас пред Савјетом безбједности УН-а критикујући високог представника Валентина Инцка и политику СДА, те наводећи нужност усвајања измјена изборног закона и „проблем неравноправности хрватског народа у БиХ“.

Казао је да се Савјет безбједности УН-а о ситуацији у БиХ углавном информисало путем кварталних извјештаја високог представника.

„Сви релевантни политички представници сматрају да су Инцкови извјештаји били значајно мањкави и површни, али највише забрињава јер нису презентирали цјеловиту слику у БиХ. Нема правог разумијевања проблема, а онда изостаје и адекватан приступ за демократско сазријевање и самоодрживу перспективу. Дејтонски споразум се нарушава бројним изазовима“, казао је Човић осврћући се на посљедњи Инцков извјештај.

У наставку свог излагања навео је ствари које, како је истакао, нису у извјештају високог представника.

„То су нелегалне квалификације хрватског народа као мањине, што је противно Уставу. У извјештају се није очитовао о позивима бошњачких странака за наметање политичких хрватских представника, ту је и нелегитимно и нелегално сазивање ЦИК-а, игнорирање нелегитимности члана Предсједништва из реда хрватског народа. Затим политика СДА која релативизира важност изборног закона“, казао је Човић.

Истакао је да високи представник треба дјеловати непристрасно, због чега је забринут.

„Не смијемо изгубити из вида чињеницу да се БиХ темељи на начелу равноправности три народа који представљају преко 97 посто свих грађана. Рјешења високих представника у БиХ створила су нове проблеме којима се морао бавити Европски суд за људска права. Највише проблема за хрватски народ изазвао је Изборни закон. У три наврата изборним инжењерингом у Предсједништво БиХ изабран је нереални представник хрватског народа“, рекао је Човић, преноси Клиџ.ба.

Рекао је да занемаривање равноправности народа охрабрује „мајоризацијска настојања која су нелегитимна у односу на Устав и Дејтонски мировни споразум“.

„Имамо атмосферу неповјерења која често узрокује застој у институцијама и назадовање у проведби реформи. Тек кад се сви грађани буду осјећали сигурно и кад буду вјеровали да су равноправни, фокус ће се с националних платформи пребацити на економију. Изборни закон нам је потребан прије опћих избора, он не смије бити циљ сам по себи него битан корак на путу земље ка политичкој стабилизацији.

– Дубоко сам увјерен да један народ не може бити сретан ако нису и остала два народа. Ми унутар БиХ морамо урадити нужан искорак и у наредних шест мјесеци усвојити измјене изборног закона“, казао је Човић закључујући да очекује разумијевање и подршку међународне заједнице.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар