Федерација/БиХ

Човић: Изетбеговић би да од Федерације БиХ направи бошњачки ентитет

„ТО ПОКУШАВА ДА ОСТВАРИ ПРЕКО РАЗВЛАШЋИВАЊА ДОМА НАРОДА ФБИХ“
  • Нагласио да лидер СДА жели да тај дом постане „бошњачки под грађанског“. И додао: „ Дакле, не и хрватски и српски и свих осталих грађана ФБиХ. Шта је то, господине Изетбеговићу, него агенда за подјеле, узурпација мира, Устава, међунационалних односа, поткопавање европске перспективе БиХ?“

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић поручио је лидеру бошњачке СДА Бакиру Изетбеговићу да разумије његову жељу па и, како каже, чврсту политичку одлучност, да од ФБиХ направи бошњачки ентитет „по узору на Републику Српску“.

Појашњава да Изетбеговић то покушава развлашћивањем Дома народа ФБиХ, „који би према његовој жељи требало да буде бошњачки, под кринком визије грађанског“.

– Дакле, не и хрватски и српски и свих осталих грађана ФБиХ. Шта је то, господине Изетбеговићу, него агенда за подјеле, узурпација мира, Устава, међунационалних односа, поткопавање европске перспективе БиХ – пита Човић.

Изетбеговић је раније свим лидерима парламентарних странака упутио писмо у којем је, између осталог, упозорио на, како је навео, потребу избјегавања беспотребне јавне препирке и прикупљања политичких поена на питањима која су од животне важности за све грађане БиХ и која могу одредити судбину државе.

Човић је у одговору истакао да се не може истовремено нарицати над судбином БиХ, а опструисати преговоре без нуђења кредибилних рјешења.

– То дефинитивно наноси штету БиХ и свим њеним народима и грађанима – навео је Човић и додао да независно од јавних смислених и бесмислених тактика и игара, жели да подсјети Изетбеговића да су ипак они који имају кључ успјеха или неуспјеха у својим рукама и да нико други неће, нити може, нити треба да рјешава проблеме који су примарно њихова обвеза.

Човић појашњава да то посебно истиче јер понекад осјећа да Изетбеговић тога није до краја свјестан или да одбија ту врсту одговорности због слабости и лидерских проблема које, како је навео, евидентно тешко рјешава на укупној бошњачкој политичкој сцени.

– Било како било, извјесно је да није упутно користити ову шансу за договор коју смо добили, уз велико повјерење, подршку и искрен пријатељски однос администрација ЕУ и САД, за наша лична или страначка позиционирања – навео је, између осталог, Човић, пренијела је сарајевска Н1 ТВ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар