Федерација/БиХ

Човић: Наредне седмице ће у Брисел бити позвани само представници три конститутивна народа

НАГЛАСИО ДА ЋЕ ХРВАТИ ИМАТИ „ИЗВРСНОГ КАНДИДАТА“ ЗА ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ
  • „Из ЕУ су поново нагласили потребу за што хитнијом измјеном Изборног закона БиХ. То је порука политичарима из Сарајева који морају да виде да не могу радити без хрватског народа“

ДРАГАН Човић, лидер ХДЗ-а БиХ, саопштио је данас да би почетком идуће седмице требало да буде одржан још један састанак политичких лидера из БиХ са повјереником за проширење ЕУ у Бриселу Оливером Вархељијем, али да овог пута на састанак иду само тројица представника народа.

– Увјерен сам да би већ почетком идуће седмице требали имати још један састанак са повјереником за проширење у Бриселу, мислим да ће Вархељи заказати један такав састанак. Овај пут не све парламентарне странке, него представници из три конститутивна народа који би требали дати одговор и на нека питања о имплементацији изборних резултата, проширењу, кандидатском статусу, односно о политичкој атмосфера на којој треба радити наредна три мјесеца – рекао је Човић у Мостару гдје је одржана проширена сједница Предсједништва ХДЗ-а на којој је кључна тема била утврђивање кандидатских листи ове странке за предстојеће опће изборе.

Говорећи о кандидатском статусу БиХ, истакао је да је ЕУ намјерно навела да ће о томе расправити након избора јер желе видјети да ли ће бити злоупотребе изборног процеса и имплементације резултата.

Истиче да су из ЕУ поново нагласили потребу за што хитнијом измјеном Изборног закона БиХ те да је све то порука из Брисела за „политичаре из Сарајева који морају да виде да не могу радити без хрватског народа“.

Говорећи о кандидатским листама ХДЗ-а БиХ рекао је да нису усаглашене све на кантонима, али да ће све бити сутра до краја дана, укључујући и одабир кандидата за Предсједништво БиХ.

– Бирамо између пет кандидата, сутра до краја дана вјерујем да ћемо ријешити ту енигму и да ћемо имати изврсног кандидата – рекао је Човић.

Апеловао је на бошњачке странке да престану са стављањем Хрвата на своје кантоналне листе, поручујући да то није паметно.

– Прошло је вријеме наметања става једном конститутивном народу. Ако неко жели да имамо још јачу кризу него што имамо претходне четири године, нека то ради – нагласио је Човић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар