Федерација/БиХ

Човић: Опомињем оне који би да нас преваре – да то и не покушавају

„МОРАМО КОНАЧНО ОБЕЗБИЈЕДИТИ ДА ЈЕДАН НАРОД НА БИРА ДРУГОМЕ ПРЕДСТАВНИКЕ“
  • Све сизмјенама изборног закона мора се завршити у овој години, те сугеришем и онима који мисле да могу некога преварити да то не раде јер могу изазвати несагледиве посљедице

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је да политика у БиХ данас нема већину која би требала предводити законодавну и извршну власт, те да је то највећа опасност.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, истакао је да су се у овој странци опредијелили да 2021. година, која није изборна, буде прилика да се доведе у ред све оно што није претходних година, а као приоритет навео је измјену изборног закодавства и реформе у вези са путем БиХ ка ЕУ.

„Мислим да алтернативе нема. Не желим ни размишљати шта би се догодило да у овој години не завршимо реформу Изборног закона и неке друге реформе које се везују за наш кандидатски статус са ЕУ“, рекао је Човић за „Вечерњи лист“.

Човић је навео да се о томе воде интензивни разговори на трагу споразума потписаног 17. јуна прошле године у Мостару.

Према његовим ријечима, у изборном законодавству има много техничких измјена које треба урадити, али је приоритет да један народ не бира другом представнике.

Једна група људи радиће на томе како ријешити питање избора чланова Предсједништва, а да оно буде прихватљиво за све. Увјерен сам да се Устав неће моћи промијенити јер немамо двотрећинску већину у парламенту“, рекао је Човић.

Он је навео да су законске измјене могуће и потребне, те да очекује десетине побољшања Изборног закона како би се изборни процес у БиХ довео на стандарде који важе у ЕУ.

„Све се то мора завршити у овој години, те сугеришем и онима који мисле да могу некога преварити да то не раде јер могу изазвати несагледиве посљедице“, поручио је Човић.

Он је са жаљењем констатовао да је БиХ 2018. године пропустила прилику да добије кандидатски статус за ЕУ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар