Федерација/БиХ

Човић: Овакав састав ЦИК БиХ дио је политичких и јако опасних намјера

„ЖЕЛЕ ДА МАНИПУЛИШУ ИЗБОРНИМ РЕЗУЛТАТИМА У ИНТЕРЕСУ ОНИХ КОЈИ СУ ИХ ПОСТАВИЛИ“
  • Чињеница да имамо 100 наметнутих поправки кроз уставе у БиХ, које нису прошле предвиђену парламентарну процедуру, најбоље илуструје амбицију доносилаца наметнутих рјешења
  • Конститутивни народи су непромјењива категорија и њихово легитимно представљање нема никакву ефикасну алтернативу и те чињенице су свјесни апсолутно сви па чак и они који ту чињеницу настоје извргнути на сваком кораку

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ БиХ, изјавио је да данашњи концепт дјеловања у БиХ и њено унутрашње уређење видно одударају од изворног Дејтонског мировног споразума, захваљујући 25-годишњем дјеловању различитих међународних званичника.

Чињеница је да имамо 100 наметнутих поправака кроз уставе у БиХ, који нису прошли предвиђену парламентарну процедуру, најбоље илуструје амбицију доносилаца наметнутих рјешења“, појаснио је Човић.

Човић, који је замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, рекао је да се на исти начин може говорити о измјенама Изборног закона БиХ, наметнутог на сличан начин, без парламентарне процедуре.

Како бисмо обезбиједили излазак из стања у које смо доведени, неопходно је искористи тренутни оквир Дејтонско-паришког мировног споразума, чувајући кључне вриједности и обезбиједити, прије свега, измјену Изборног закона, обезбиједити легитимно представљање конститутивних народа на свим политичко-административним нивоима власти, како то Устав БиХ предвиђа, најбоље у првој половини наредне године, кроз дефинисану парламентарну процедуру“, рекао је Човић за хрватски „Вечерњи лист“, издање за БиХ.

Он је навео да би тиме били релаксирани односи и спроведени резултати на свим нивоима власти, те истакао да би овај минималан, али битан искорак, могао омогућити БиХ и добијање статуса кандидата на евроатлантском путу.

Говорећи о измјени Изборног закона, Човић је рекао да је о томе разговарао са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, америчким амбасадором Ериком Нелсоном и шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, те да је договорено да се до половине јануара приступи обавезама које су потписане у Мостару.

Према његовим ријечима, ту више нема простора за било какво одгађање и тај дио се мора ријешити с коначним приједлогом који рјешава кључне препреке у унутрашњим односима и испуњава све судске пресуде.

Конститутивни народи су непромјењива категорија и њихово легитимно представљање нема никакву ефикасну алтернативу и те чињенице су свјесни апсолутно сви па чак и они који ту чињеницу настоје извргнути на сваком кораку“, поновио је лидер ХДЗ-а.

Осврћући се на недавно одржане локалне изборе у БиХ, Човић је рекао да се све оно на шта је упозоравао посљедњих мјесеци, манифестовало кроз завршни дио изборног процеса, када су се активности пребациле у Сарајево и Главни центар за бројање.

Према његовим ријечима, не зна се која методологија се примјењивала везана за пријем гласачких листића из иностранства.

Овакав састав Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ дио је политичких и јако опасних намјера којима се жели манипулисати изборним резултатима, сходно политикама оних који су их на та мјеста и инсталирали“, нагласио је Човић, те додао да такве методе доводе у питање одржавање изборног процеса и повјерења у институције, директно кршење воље грађана.

Он сматра да се након избора у Мостару мора отворити и питање организације ЦИК-а, како би се обезбиједио демократски изборни процес у који неће постојати никакве сумње.

Када је ријеч о изборима у Мостару који се одржавају након 12 година, Човић очекује побједу, већину у будућој Скупштини града и будућег градоначелника из реда ХДЗ-а, јер је програм ове странке гарант европског Мостара, као једног од центара југоисточне Европе.

Он је позвао Мостарце да у што већем броју изађу на изборе и одаберу своје представнике и будуће носиоце свих позитивних процеса у овом граду.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар