Главно Федерација/БиХ

Човић: Свако нарушавање централног дејтонског принципа води ка дестабилизацији БиХ

„У СВИЈЕТУ СУ ПРЕПОЗНАЛИ ДА ДИСКРИМИНАЦИЈА ХРВАТА НЕ МОЖЕ ДОНИЈЕТИ НИШТА ДОБРО“
  • Подлијегање уличним притисцима и пријетњи насиљем, указао је лидер ХДЗ-а, до краја би нарушили вјеродостојност институције високог представника

ПРЕДСЈЕДНИК Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драган Човић изјавио је уочи сједнице Савјета за спровођење мира (ПИК) да очекује да ће Кристијан Шмит донијети коначну одлуку којом ће измијенити Устав Федерације БиХ и Изборни закон БиХ у складу са пресудом Уставног суда БиХ.

Он је навео да та одлука треба да обезбиједи равноправност конститутивних народа и њихово легитимно представљање, што је све и потврђено Споразумом из Мостара прије двије године, саопштено је из ХНС-а.

Човић је истакао да свако нарушавање централног Дејтонског принципа равноправности води ка нежељеној дестабилизацији земље.

Подлијегање уличним притисцима и пријетњи насиљем, указао је лидер ХДЗ-а, до краја би нарушили вјеродостојност институције високог представника.

„Општи је дојам да су најважнији представници међународне заједнице препознали да систематска дискриминација хрватскога народа не може донијети ништа добро БиХ“, навео је Човић.

Он је истакао да је одлука Уставног суда БиХ јасна и недвосмислена, те да очекује да се најважнији међународни фактори у земљи неће сврстати уз оне факторе који већ пет година бојкотују преговоре у доброј вјери.

Човић је нагласио да је рјешавање водећих приоритета кључни задатак ПИК-а и да управо они морају подржати све потребне кораке стабилног политичког дијалога те осигурати извршавање политичких договора и напредовање према спољнополитичким циљевима, односно евроатлантским интеграцијама.

„Доношење одлуке која ће учврстити равноправност растеретиће политички дијалог и допринијети остварењу кандидатског статуса за БиХ до краја ове године“, закључио је Човић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар