Федерација/БиХ

Цвијановић: Домаће институције у БиХ треба да управљају процесима и да сносе одговорност за то

„РАЗУМИЈЕМО ОПТЕРЕЋЕЊА ЕУ, АЛИ ОЧЕКУЈЕМО И ДА ЕУ РАЗУМИЈЕ НАШЕ СПЕЦИФИЧНОСТИ И ПРОБЛЕМЕ“
  • Српски члан Предсједништва БиХ након сусрета са комесаром ЕУ за сусједске односе и проширење Оливером Вархељијем: „Ми немамо тај луксуз да нешто урадимо данас и да онда чекамо десет или 12 година да се забиљежи неки успјех на европском путу“

СРПСКИ члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да је на састанку са комесаром ЕУ за сусједске односе и проширење Оливером Вархељијем истакла да домаће институције у БиХ треба да управљају процесима и да сносе одговорност за то.

Цвијановићева је навела да постоји разумијевање за оптерећења која прате ЕУ, али да очекује и да ЕУ разумије специфичности и проблеме БиХ, као и да цијени и валоризује напретке на путу ЕУ интеграција, те обављања функција и рада институција.

– Желимо да се партнерски односи са ЕУ продубе, да добију садржајнију димензију не само добијањем кандидатског статуса, него и мјерама које треба да се десе након тога – рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре након састанка са Вархељијем.

Истакла да тада долази најзахтјевнија фаза у којој треба ући у приступне преговоре. Она је додала да о томе треба размишљати унапријед јер је ријеч о великом послу.

– Ми немамо тај луксуз да нешто урадимо данас и да онда чекамо десет или 12 година да се забиљежи неки успјех на том путу – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је на састанку разговарано о томе шта је све потребно урадити у наредном периоду, како би се унаприједио ЕУ процес, и истакла да је изразила опредијељеност Предсједништва БиХ да у складу са Уставом ради на свим питањима која су у његовој надлежности по Уставу БиХ.

– Мислим да ћемо се тако и кретати у будућем периоду. Указала сам на то и да је неопходно, с обзиром на обавезе које треба да извршавају различити нивои власти, да оживимо систем координације који би омогућио организовано, смишљено кретање на европском путу – рекла је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар