Федерација/БиХ

Цвијановић: Нећемо стићи нигдје ако Бошњаци не схвате да у БиХ нико сам не представља државу

КРИТИКОВАЛА КОНАКОВИЋЕВУ ИНСТРУКЦИЈУ АЛКАЛАЈУ ЗА ГЛАСАЊЕ У ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН
  • „Шта је нејасно? Ако три члана Предсједништва подрже нешто онда је Инструкција МИП-а да се гласа ‘за’, или да се гласа ‘против’ ако су у томе једногласни у Предсједништву БиХ. Онда кад имају различита мишљења три члана Предсједништва, или се сложе да треба бити уздржан, тада МИП даје инструкцију – бити „уздржан“

Извор: РТРС

СРПСКИ члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да сва поступања у БиХ треба под хитно вратити на терен договора и усаглашавања, јер ако начин рада буде супротан томе и у другим областима, онда ћемо опет стићи – нигдје.

– Прво, мени је разочаравајуће да смо поново дошли у ову ситуацију. Када дајете инструкције за гласање, ту није ријеч о личним, политичким или етничким принципима. Чак ни о државним, јер у овој земљи нико сам не представља државу већ иза тога стоје колективни органи. Ријеч је првенствено о Уставу и поштовању процедура и ту су ствари јасне, а шта ко од нас мисли о некој материји или садржају о којем се опредјељујемо, или шта од нас очекује неко из спољног свијета, то је нека сасвим друга ствар – нагласила је Цвијановићева.

Замољена да прокоментарише изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Елемдина Конаковића да не сматра да је прекршио Устав тиме што је дао инструкцију амбасадору БиХ у УН Свену Алкалају о начину гласања у УН, иако за то није било консензуса у Предсједништву БиХ, Цвијановићева је поновила да је за спољну политику надлежно Предсједништво БиХ, а Министарство иностраних послова спроводи ту политику, не креира је.

– Шта је ту нејасно? Ако три члана Предсједништва подрже нешто онда је Инструкција МИП-а да се гласа ‘за’, или да се гласа ‘против’ ако су у томе једногласни у Предсједништву БиХ. Онда кад имају различита мишљења три члана Предсједништва, или се сложе да треба бити уздржан, тада МИП даје инструкцију – бити „уздржан“ – указала је Цвијановићева.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва указала је да је овдје ријеч само о томе да ли се тога придржавамо или солирамо.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар