Федерација/БиХ

Додик: Ако Српска поврати дејтонске надлежности – можемо остати у БиХ

ПОВОДОМ БУБИЦЕ НА СТАНИВУКОВИЋЕВОМ РЕВЕРУ: „САСТАНАК ДРЖАВНИКА НИЈЕ ДЈЕЧИЈА ИГРА“
  • „Бањалука је сигурно изгубила 10 до 15 милиона додатних инвестиција само зато што је градоначелник (Драшко Станивуковић) био толико неозбиљан да мисли да њему све припада, да може да снима разговоре који се нигдје у свијету не снимају и да то користи у своје разне игре, као и раније“
  • Ратом се не могу ријешити проблеми Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ, али могу политичким ставом, дијалогом и политичком динамиком… Концепт „слободне Босне“ по принципима СДА и међународне заједнице нема никакве шансе да успије
  • „Неки други концепт је могућ, али је мени најизвјеснији онај да ће у будућности ово бити три различите државе. Говорим то под увјерењем да нећемо ратовати за Републику Српску, али наравно да ћемо се бранити“
  • Нисам против тога да се задржи неки облик БиХ, али то није ова БиХ. Ако се можемо вратити на Устав без интервенција високог представника, вратити надлежности као што су војска, правосуђе, индиректни порези и све друго предвиђено Уставом – можемо остати у тој БиХ“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да састанак државника није дјечја игра као што се у граду Бањалуци покушава представити.

Додик је рекао да се нека дјеца далеко боље и озбиљније понашају у својој игри него што се то могло видјети приликом посјете државне делегације Србије.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да су с разлогом предложили највеће признање града Бањалуке за предсједника Вучића, који је то заслужио не само у Бањалуци него у читавој Републици Српској гдје је помагао да се ријеше многи проблеми.

„Дочекати човјека тог капацитета значило је да на озбиљном нивоу можемо да разговарамо о будућим пројектима, а нама се десило да смо након тог скандала у коме је обезбјеђење примијетило да се нешто непримјерено ради, изгубили ту атмосферу“, рекао је Додик новинарима у Градишци.

Он је навео да је Бањалука сигурно изгубила 10 до 15 милиона додатних инвестиција само зато што је градоначелник (Драшко Станивуковић) био толико неозбиљан да мисли да њему све припада, да може да снима разговоре који се нигдје у свијету не снимају и да то користи у своје разне игре, као и раније.

„Наравно то је направило лошу атмосферу и лош однос према томе. То што он покушава да извуче неком причом – ништа тамо није договорено. Делегације Републике Српске и Србије су раније договориле да заједнички ураде мост у бањалучком насељу Чесма“, рекао је Додик.

Он истиче да је претпоставка за то да се ријеше имовинскоправни односи у граду Бањалуци, што треба да уради Градска управа на челу са градоначелником и истог тренутка почиње да се гради мост у Чесми.

Додик је рекао да не зна да ли ће градоначелник то урадити или неће, али да Бањалука није привилегована и да све што се гради средствима Владе Српске или донацијама мора задовољити претпоставку да град или општина ријеши имовископравне односе и да изради пројекат.

„Ни једно ни друго немамо, а причамо о некој имагинацији“, рекао је Додик и додао да школу у Врбањи гради Министарство просвјете и да је то власништво тог министарства, а не града.

Додик је истакао да на озбиљан захтјев да се уђе у систем изградње индустријских зона, које је подржала Србија, нема никаквог одговора и да све то говори о озбиљности с којом се томе приступило.

„Не знам шта му је све то требало. Скандал је и још једна ствар. Обично и свуда када се додјељује највиша награда то значи крај те церемоније. Сам градоначелник је мимо протокола изашао да држи говоре и своја предавања, што је умањило и сам значај додјеле“, рекао је Додик.

Он је изразио жаљење због тог скандала и додао да се Вучићу извињавао због тога, те додао да све што се поквари не може тек тако да се поправи.

Додик је поручио и да се ратом не могу ријешити проблеми Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ, али да могу политичким ставом, дијалогом и политичком динамиком.

Навео је да је видљиво да концепт „слободне Босне“ по принципима СДА и међународне заједнице нема никакве шансе да успије.

„Неки други концепт је могућ, али је мени најизвјеснији онај да ће у будућности ово бити три различите државе. Говорим то под увјерењем да нећемо ратовати за Републику Српску, али наравно да ћемо се бранити“, истакао је Додик за РТРС.

Додик је рекао да не треба игнорисати пријетње ратом, те да сматра да лидер СДА Бакир Изетбеговић позива на неку врсту рата јер му не иде на нивоу Федерације БиХ, нити на нивоу кантона, док и у странци има много проблема.

Он каже да разумије да муслимани неће пристати да Република Српска буде држава, те да Хрвати можда и хоће, као и да ће распад БиХ бити чињеница, као што је чињеница био и распад Југославије.

Говорећи о платформи за преговоре са Федерацијом БиХ, коју је предложила већина у Народној скупштини Српске, Додик је рекао да политички прагматизам налаже проактивност, те да се потребно залагати за разговоре.

Он је навео да је платформа јасна и да тражи да се поштује слово Дејтонског споразума, те да оно мора да буде испоштовано све док се стране, односно Република Српска, ФБиХ и три конститутивна народа, не договоре да буде другачије.

„Само то Дејтон признаје као легитимно, а не наметање високог представника, па чак не и гласање, какво год оно било, по тим његовим рјешењима. Изостао је основни елемент, а то је разговор страна које су надлежне за то“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ нема ниједан елемент на основу којег може да опстане, осим међународног игнорисања ситуације, те болесне жеље бошњачког народа за опстанак БиХ.

„БиХ нема ниједног елемента који је окупља, ни историјског, ни стварног, ни уставног и сасвим је нормално да се о томе разговара“, рекао је Додик.

Он је додао да чак није против тога да се задржи неки облик БиХ, али да то није ова БиХ.

„Ако се можемо вратити на Устав без интервенција високог представника, вратити надлежности као што је војска, правосуђе, индиректни порези и све друго предвиђено Уставом, можемо остати у тој БиХ“, поручио је Додик.

Говорећи о наводном „нон пејперу“ о новим подјелама и границама у региону, Додик је рекао да прича о том документу помаже у смислу разумијевања ситуације у БиХ.

„Немамо никакву корист од БиХ, ми смо њена жртва и жртва немогућности функционисања и развоја“, навео је Додик.

Он је упитао како је могуће да Бошњаци желе БиХ са Србима којима на леђа „товаре“ разне оптужбе и одговорност, да су „геноцидаши“, агресори, омаловажавајући Српску погрдним именима?

„То је више немогуће издржати, јер нећу да прихватим све те лажи и чим почну да причају – нећу да их слушам“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар