Одабрано Федерација/БиХ

Додик: Апсурдно је да БиХ уведе санкције Русији која је гарант Дејтонског споразума

МОСКОВСКИ ДНЕВНИ ЛИСТ „ИЗВЕСТИЈА“ ОБЈАВИО ИНТЕРВЈУ СА СРПСКИМ ЧЛАНОМ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ
  • Пред нови сусрет са Владимиром Путином рекао: То ће бити наставак континуираних међусобних односа. И, веома сам срећан због тога, јер ће се то одвијати у овако тешким условима на међународној арени. Занима ме став предсједника Путина о актуелним дешавањима. Наравно, наставићемо да разговарамо о свим питањима наше билатералне сарадње и о имплементацији Дејтонског споразума, пошто Русија остаје његов гарант
  • „Ако је Владимир Путин вољан да прича о Украјини, зашто не. Биће ми важно да чујем његово мишљење, као од пријатеља, његову визију те ситуације“
  • „Дејтонски споразум је пак сам темељ и гарант постојања цијеле БиХ. Али, свијет је пун апсурда. Хрватско-муслимански дио БиХ покушава да буде солидаран са Западом. Али ЕУ није увијек у праву, и не треба увијек бити солидаран са њом. Не смијемо заборавити да су својевремено уведене и санкције Србима“

ЗАПАД жели да побиједи Русију без активног учешћа у војним операцијама у Украјини, испоруком оружја Кијеву, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за московски дневни лист „Известија“ током Петербуршког међународног економског форума.

Према његовим ријечима, у овом тренутку главна брига је чињеница да, заправо, нема дијалога између зараћених страна.

Када је ријеч о данашњем састанку са руским предсједником Владимиром Путином рекао је да ће он бити наставак њихових континуираних међусобних односа.

– И веома сам срећан због тога, јер ће се то одвијати у тако тешким условима на међународној арени. Занима ме став предсједника Владимира Путина о актуелним дешавањима. Наравно, наставићемо да разговарамо о свим питањима наше билатералне сарадње. Осим тога, разговараћемо о имплементацији Дејтонског споразума, пошто Русија остаје гарант његове имплементације. И, у том погледу, она има и дужности и права. Разговараћемо и о економским питањима, посебно о изградњи гасовода (крак Балканског тока). Република Српска је већ завршила све припремне фазе. Међутим, ситуација око Украјине је успорила реализацију тог пројекта – нагласио је Додик.

Напоменуо је да је било очекивано да ће гасовод већ буде пуштен, јер су за то створени сви предуслови.

– То је најважнији енергетски пројекат за Републику Српску, јер у Бањалуци не постоји гасовод – истакао је Додик.

Додао је да планира да разговарају и о актуелним дешавањима у вази са Украјином, јер је то важна политичка тема.

– Ако је Владимир Путин вољан да прича о томе, зашто не. Биће ми важно да чујем његово мишљење, као од пријатеља, његову визију ове ситуације.

– Свијет је одавно престао да буде оно што је био. Од фебруара смо то потпуно јасно видјели. Запад је игнорисао страхове и забринутост о којима је Русија више пута говорила. О оправданом страху од приближавања војне инфраструктуре њеним границама. И тако је свијет дошао до сукоба који се сада дешава у Украјини. Вјероватно је неко на Западу желио овај сукоб Москве и Кијева. Истовремено, највише забрињава чињеница да тренутно нема дијалога између зараћених страна – истакао је Додик.

Сматра да се стиче утисак да „у овом сукобу Запад жели да побиједи Русију, а да притом не учествује активно у непријатељствима, већ само испоручује оружје у Кијев“.

– Дакле, никоме се не жури са договорима. Као да очекују да се то питање ријеши војно. Вјероватно Запад покушава да пронађе начине да оствари побједу над Русијом. Али, као и сваки рат, и овај сукоб доноси, прије свега, страдања и жртве међу становништвом. Запад је једном, из хуманитарних разлога, већ бомбардовао Србе. А сада се и оружје Украјини испоручује у наводно хуманитарне сврхе. Истовремено, доводећи саму Украјину у безизлазну ситуацију – нагласио је Додик.

Када је ријеч о подацима да у сукобу у Украјини учествује више од 150 држављана БиХ, напомиње да у БиХ постоји закон који забрањује њеним грађанима учешће у међународним војним сукобима.

– Очекује их затвор. Такве мјере су предузете против оних који су учествовали у сукобу у Сирији. Стога претпостављам да у овом случају не би требало да буде промјена у овом поступку. Видјели смо свакако да је много различитих страна укључено у руско-украјински сукоб, посебно смо то видјели у биткама за Маријупољ – нагласио је Додик.

Подвукао је да не жали због одлуке да не подржи антируске санкције.

– Штавише, сматрам апсурдним да БиХ уведе санкције Русији, која је гарант Дејтонског споразума. Дејтонски споразум је пак сам темељ и гарант постојања цијеле БиХ. Али, свијет је пун апсурда. Хрватско-муслимански дио БиХ покушава да буде солидаран са Западом. Али ЕУ није увијек у праву, и не треба увијек бити солидаран са њом. Не смијемо заборавити да су својевремено уведене и санкције Србима. Стога смо веома добро осјетили став Запада. Осим тога, Русија је кроз историју подржавала Србе, казао је Додик и поручио да је политика Српске апсолутно против уласка у НАТО.

– У нашем региону је ентузијазам за улазак у Европску унију прилично слаб. Апсолутно није на нивоу на коме је био, на примјер, прије 10 година. Све ће у великој мјери зависити од тога како се Европа развија. Да ли ће то бити подложно америчкој политици. Нисмо против овог процеса. Али, то се мора одвијати под условима прихватљивим за нас – поновио је Додик.

Говорећи о наводима аналитичара о могућности распада БиХ, напоменуо је да је многи аналитичари оцјењују као неуспјешну и изгубљену земљу, јер унутар ње нема оквира који би то подржао.

– Запад већ 25 година моделира визију ове земље. Међутим, њихова политика нема резултата. А ми смо као држава под сталним притиском. Јер, оно што се пројектују на нас једноставно је неподесно за наше функционисање. Што се Републике Српске тиче, ми ћемо увијек бити за слово Дејтона и за имплементацију тог споразума. Али, нажалост, то више није слово, већ дух – закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар