Федерација/БиХ

Додик: „Бајденова правила“ за западни Балкан су доказ америчке немоћи

„ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ ЈЕ РЕКАО ДА НИЈЕ ВАЖАН ОН НЕГО СРПСКА – ТАКО РАЗМИШЉА СВАКО КО ЈЕ ВОЛИ“
  • Поводом новог окретања предсједника САД санкцијама: Не дају резултате аргументи и методе којима су покушавали до скоро да моделирају свијет па се сада пријети силом. То је покушај заустављања читавог демократског процеса у земљама западног Балкана и потпуна окупација политичког живота
  • Могу сви да пишу нека своја правила, да нам пријете да ће нас кажњавати, да нам кажу да не смијемо да кажемо да БиХ не може да живи. Ево ја ћу поново рећи: не може да живи. То је пропала концепција, од тога немају вајде ни Бошњаци ни Хрвати ни Срби, него само ови који се вјежбају у БиХ… Они широм свијета подржавају разне недемократске и диктаторске режиме када је то њима у интересу, а овдје би уобичајену политичку борбу почели да квалификују на начин како њима треба
  • Поводом наступа Свена АЛКАЛАЈА: „Данас имамо нашу слободу, имамо двије државе Републику Српску и Србију. Никакав Свен Алкалај није довољан да то уруши. Његово обраћање пред Савјетом безбједности УН само је дио његове мале душе у покушају да нанесе неку штету Србима. Било је и НАТО бомбардовање, па смо преживјели. Преживјећемо и ово вријеме”
  • Приликом отварања спортске дворане у Источном Сарајеву, посебно нагласио: „Свим нашим људима у дипломатском систему сам рекао да немају потребе да више слушају Бисеру Турковић, па ћемо видјети на шта ће ово изаћи”

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Српска мора бити достојанствена, одлучна и непоколебљива да настави политику одбране своје позиције.

Коментаришући излагање амбасадора БиХ при УН Свена Алкалаја на сједници Савјета безбједности УН, који се оглушио о став и правилник Предсједништва према којем представник БиХ не може излагати ако текст излагања није добио сагласност сва три члана тог највишег тијела, Додик је нагласио да они који то раде, најбоље раде против БиХ за коју се наводно залажу.

„Ту нема лијека. Ријеч је о онима који промовишу мржњу и сукобе умјесто помирења, политичке раздоре… И данас имате ситуацију да српски и хрватски народ имају идентичне погледе на ситуацију у БиХ“, рекао је Додик за РТРС.

Говорећи о најавама америчког предсједника Џозефа Бајдена о новом сету санкција за западни Балкан, Додик је рекао да се моћ некада изражава као немоћ, те је додао да је то више доказ њихове немоћи, јер не дају резултате аргументи и методе којима су покушавали до скоро да моделирају свијет у улози најважније земље.

И сада се наравно, пријети силом. То је, како смо чули, заустављање читавог демократског процеса у земљама западног Балкана и потпуна окупација политичког живота“, навео је он и изразио увјерење да демократски свијет оличен у ЕУ неће пратити такав атак.

Како је истакао Додик, Америка је дубоко подијељено друштво и веома је јасно да долазак Бајдена и враћање старе екипе људи – Клинтонових сљедбеника, који су били непосредни учесници и значајно су допринијели распаду бивше Југославије, сада покушавају својим правилима да моделирају све овдје.

Они истовремено за себе праве изузеће па њихов војник, ма шта учинио било гдје у свијету, не може да одговара, таман починио ратни злочин или злочин против човјечности. То није фер, то није свијет равноправних нација, народа. То није демократски свијет за који они покушавају да продају причу цијелом свијету“, рекао је Додик.

Американци, каже Додик, из нервозе у рјешавању проблема са Кином или неким другим великим земљама, онда у „малима“ као што су земље западног Балкана траже послушнике, „климоглавце“ и само сељдбенике њихове политике.

Код њих то никада није систематски сређено путем неких правила. Да јесте тако, како онда објаснити да широм свијета подржавају разне недемократске и диктаторске режиме када је то њима у интересу, а овдје би уобичајену политичку борбу почели да квалификују на начин како њима треба“, каже Додик.

Коментаришући поруку генерала Ратка Младића након изрицања другостепене пресуде у Хагу који је рекао да није битан он, већ Република Српска, Додик је истакао да тако размишља свако ко воли Српску и ко је одговоран.

Он је нагласио да је трибунал у Хагу учинио све да деградира српске војне и политичке представнике на начин да их све оптужи, док је, с друге стране, низ муслиманских генерала који су огрезли у злочину у својим домовима гледао изрицање пресуде генералу Младићу.

Додик: Република Српска је синоним и за слободу и за државу

Република Српска је оквир и гарант живота и у њој само можемо да имамо слободу. Српски народ не може да живи без двије ствари, а то су слобода и држава.

Република Српска је синоним и за слободу и за државу, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Могу сви да пишу нека своја правила, да нам пријете да ће нас кажњавати, да нам кажу да не смијемо да кажемо да БиХ не може да живи. Ево ја ћу поново рећи: не може да живи. То је пропала концепција, од тога немају вајде ни Бошњаци ни Хрвати ни Срби, него само ови који се вјежбају у БиХ. Да је могло, не би Милорад Додик био политичар, нашли би неког другог, не би били овако подијељени, не би ви били истјерани из ваших кућа да је могло.

Овдје је тешка историја и тешка садашњост и не могу то да поравнају никакави Бајденова правила. Ми ћемо управљати нашим животима и не може нам нико забранити да се боримо за слободу и неће нам они одређивати ко је какав и стављати на листе. Ја сам већ одавно на тим листама и није ми жао ни криво и осјећам се одлично. Закључио сам да то не штети људима у Српској, зато ћу наставити да радим овај посао и останем на њиховој црној листи”, рекао је Додик.

Отворена нова спортска дворана у Источном Сарајеву

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић свечано су отворили нову спортску дворану у Источном Сарајеву.

Додик је у обраћању окупљенима, честитао крсну славу општине Источно Ново Сарајево – Спасовдан, изразивши наду да ће сваке године када се обиљежава слава бити завршен неки велики пројект, попут данашњег.

“Сваки пут када овај дан дође, сваке године урадимо нешто добро за грађане, за младе, отворимо дворане, позоришта и све што је потребно. Са вама сам 23 године кроз различите функције које сам обављао и увијек сам био поносан када испред себе видим град који је направљен вашим напорима кроз подршку различитих институција”, истакао је Додик.

Он је додао да Град Источно Сарајево служи на понос свим људима Републике Српске, подсјећајући да су грађани овог града током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата дали велику жртву, напуштајући дијелове Сарајева који су припали Федерацији БиХ.

Манипулатор Алкалај учинио све да додатно уруши повјерење у БиХ

Свен Алкалај

Додик je рекао  да је амбасадор БиХ при УН Свен Алкалај манипулатор који је учинио све да додатно уруши повјерење у БиХ.

„Прекршио је Пословник о раду Предсједништва БиХ, у којем се наводи да не могу јавно да се износе спољнополитички ставови који нису усаглашени консензусом”, истакао је Додик и додао да консензуса није било.

Додик је додао да Алкалај није имао сагласност да се обрати пред Савјетом безбједности УН, што значи да није могао тамо да ни говори синоћ јер за то није било консензуса у Предсједништву БиХ.

“Треба бити безобразан и битанга да се на тај начин ради као што је то он учинио, клевећући Србе као што је то он учинио, тражећи да ми останемо у оквиру БиХ и живимо заједно. Искористио је прилику, он и његови наредбодавци Бисера Турковић и други из СДА и радикалног бошњачког крила да оклевећу Србе и нанесу им било какву штету кад год могу”, рекао је Додик новинарима.

Додик је истакао да представници Републике Српске остају да се боре за своја права, за слободу и за Републику Српску, државу у коју вјерују, јер не могу да живе без државе и без слободе.

Данас имамо то. Имамо нашу слободу, имамо двије државе Републику Српску и Србију”, истакао је Додик.

Додик је додао да никакав Свен Алкалај није довољан да то уруши и да је обраћање пред Савјетом безбједности УН само дио његове мале душе у покушају да нанесе неку штету Србима.

Било је и НАТО бомбардовање, па смо преживјели. Преживјећемо и ово вријеме”, нагласио је Додик.

Он је додао да су /министар иностраних послова у Савјету министара/ Бисера Турковић и други успоставили неку нову праксу у раду заједничких институција.

Свим нашим људима у дипломатском систему сам рекао да немају потребе да више слушају Бисеру Турковић, па ћемо видјети на шта ће ово изаћи”, закључио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар