Федерација/БиХ

Додик: Бањалука ће за пет-шест година бити аутопутем повезана са Београдом

„МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ВЕЋ 25 ГОДИНА РУШИ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ“
  • „На Сави код Раче градиће се мост који ће бити у димензијама ауто-пута. Осмог октобра стартоваће и радови на траси од Кузмина до Раче и даље према Бијељини и спој са ауто-путем који смо већ довели до Добоја. Желимо да у наредних пет-шест година изградимо ту дионицу и комплетно аутопутем спојимо Бањалуку са Београдом. То бити и велика политичка побједа Српске“
  • „Високи представници, којима је била дужност да штите Дејтонски споразум, чинили су све да га уруше – све до тога да су доносили законе који су противуставни. Тако данас имамо наметнуте законе високих представника, неки су верификовани наводно у скупштини, али сви су једнако противни уставу“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је недавно усвојена Декларација СДА антиуставна јер негира постојање уставног поретка какав је сада у БиХ, али да то није ништа ново јер међународна заједница већ 25 година руши Дејтонски споразум.

„Високи представник, који је задужен да штити Дејтонски споразум, учинио је све да га уруши до мјере доношења закона који су противуставни. Тако да ми данас имамо наметнуте законе високих представника, неки су верификовани наводно у скупштини, али сви су једнако противни уставу“, рекао је Додик за РТС.

Он је навео примјер Савјета министара који се уставом дефинише као помоћни орган Предсједништва БиХ, а високи представник му је дао опис посла по којем би могао да буде нека врста владе.

„Данас ће Бошњаци рећи да је то влада, а ми ћемо рећи да је помоћни орган“, рекао је Додик и додао да Бошњаци покушавају да наметну питања која су њима најважнија.

Он је потврдио да је на данашњој сједници Предсједништва БиХ договорено да ће 8. октобра заједнички бити на састанку у Београду код предсједника Србије Александра Вучића када ће доћи и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Ми ћемо доћи касније током тог догађаја. Тај дан биће положен и камен темељац за изградњу моста на Сави код Раче гдје би се градио мост који ће бити у димензијама ауто-пута и промовисали бисмо почетак извођења радова на траси од Кузмина до Раче и даље према Бијељини и спој са ауто-путем који смо већ довели до Добоја“, рекао је Додик.

Он је истакао да је то велики догађај за Републику Српску.

„Аутопут Бањалука-Добој већ постоји. Ми желимо да у наредних пет-шест година изградимо ту дионицу и да комплетно аутопутем спојимо Бањалуку са Београдом“, рекао је Додик.

Додик вјерује да ће тај аутопут бити готов за пет до шест година и да ће то бити не само велика инфраструктурна, него и политичка побједа Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар