Федерација/БиХ

Додик: БиХ је земља неслободе и протекторат САД још неких држава које руше систем УН

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ НАСТУПИО НА ЈУБИЛЕЈНОМ САМИТУ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ У БЕОГРАДУ
  • Учесницима самита предочио да БиХ, ако жели да буде земља, мора прво да се ослободи међународног туторства и да постане слободна, а да се народима, људима, грађанима унутар БиХ дозволи да се договоре каква је БиХ могућа
  • Додатно нагласио: „Све друго води у расколБиХ је пред распадом, а ови који држе протекторат и управљају тиме показују све већу нервозу и покушавају разним пријетњама санкцијама, а вјероватно ће ускоро почети да пријете и грубом силом“
  • На Београдском сајму наоружања посјетио штанд Техничког ремонта Братунац /ТРБ/ и рекао да је веома важно што постоји таква компанија у РСу условима када је међународни фактор демонтирао намјенску индустрију у Српској, а у Федерацији БиХ оставио више од 10 фирми које се баве производњом војне опреме и наоружања

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома важно што су се на Самиту несврстаних у Београду чули ставови Републике Српске и да је овај скуп био прилика да у обраћању каже да је БиХ земља неслободе, протекторат САД, једног броја европских земаља, Јапана и Канаде, те да те земље руше систем УН.

Додик је рекао да је имао прилику да каже да су те земље дио нелегалног Савјета за имплементацију мира, који је наметао одређена рјешења и давао подршку опет нелегалном високом представника, који се упустио у законодавну и уставну материју.

„Ово је била прилика да кажем да те земље руше систем УН да им није потребна дозвола Савјета безбједности УН за именовање сваког високог представника, што је овај пут изостало и да они покушавају да наметну човјека који, опет, блефира да је он неки високи представник и да има неку моћ“, изјавио је Додик новинарима у Београду у паузи Самита.

Према његовим ријечима, то говори да БиХ, ако жели да буде земља, мора прво да се ослободи међународног туторства и да постане слободна, а да се народима, људима, грађанима унутар БиХ дозволи да се договоре каква је БиХ могуће.

„Све друго води у раскол и веома јасно сам рекао да је БиХ пред распадом и да то, ови који држе протекторат и управљају тиме показују све већу нервозу и покушавају разним пријетњама санкцијама, а вјероватно ће ускоро почети да пријете и грубом силом“, истакао је Додик.

Он је додао да је то својствено великим, арогантнима, који мисле да је све допуштено и зато је било важно да се то каже земљама које дијеле вриједности Покрета несврстаних, јер су многе од њих веома зависне од великих сила.

Додик је подсјетио да је у обраћању на самиту говорио и о томе како је систем међународне солидарности буквално пропао на почетку пандемије вируса корона, да су велике земље гледале само себе, а мале натјерале на готово хаотичну потрагу за медицинског опремом и средствима у то вријеме.

„Видим да је то искуство и свих других земаља, сви представници влада и министри управо истичу ту димензију једног хаоса, а то се касније пренијело и на вакцине. То је било потребно овдје рећи, подијелити и бити дио значајног дијела земаља које имају слично искуство“, навео је он.

Додик је рекао да је разговарао и са предсједником Генералне скупштине УН Абдулом Шахидом, који је водио претходно засједање Генералне скупштине и који има амбицију да она има далеко већи значај него до сада.

„Његова импресија је да је неопходно у времену овакве нестабилности апсолутно јачати глобалну организацију УН, с чиме се сам се сагласио“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је напоменуо да ће одржати, на маргинама самита, низ билатералних сусрета са министрима земаља Несврстаних, између осталог са представницима Ирака и Азербејџана.

Он је рекао да је Покрет несврстаних преживио 60 година са већим или мањим успјехом, али постоји, што говори о томе да основни принципи тог покрета важе и данас.

„То се десило у вријеме борбе за самоопредјељење народа и прављења нових држава које нису биле прихваћене од досадашњих својих завојевача и то је било вријеме у којем се промовисала слобода као императив свега“, додао је он.

Додик: Република Српска ће подржати своју намјенску индустрију

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас да ће Република Српска наставити да улаже и помаже своју намјенску индустрију.

Додик је током посјете излагачима из Републике Српске на сајму наоружања у Београду навео да је потребна помоћ државе, која неће изостати, као и да Република Српска има право и хоће да подржи своју намјенску индустрију.

„Данас производња и промет наоружања су, очигледно, у снажном порасту, што говори о томе да је осјећај нестабилности у значајном дијелу свијета висок, што продукује захтјеве за новим борбеним средствима, оружјем и муницијом“, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да је с те комерцијалне стране веома важно да се Република Српска појављује као препознатљив извозник војне опреме и наоружања.

Додик, који је на Београдском сајму посјетио штанд Техничког ремонта Братунац /ТРБ/, рекао је да је веома важно што постоји таква компанија у Српској у условима када је међународни фактор демонтирао намјенску индустрију у Српској, а у Федерацији БиХ оставио више од 10 фирми које се баве производњом војне опреме и наоружања.

„Апсолутно је важно да се и код нас на неки начин одржи традиција. Познато је да је ТРБ имао интернационални значај у бившој Југославији и захваљујем се његовом тиму што су успјели да рехабилитују значајан дио производње и успјешно се појављују на сајмовима овог типа“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, осим те чињенице, важно је да ова компанија у Братунцу запошљава неколико стотина људи, а има намјеру да освоји и неке нове производње, од којих ће једна бити лоцирана у околини Бањалуке.

„Тако да ће, вјероватно, на неком сљедећем сајму бити презентовани производи те нове фабрике“, рекао је Додик.

Он је честитао и ТРБ и Ваздухопловном заводу „Орао“, који такође, излаже на сајму наоружања у Београду, зато што су истрајни и зато што освајају страна тржишта.

„Наш МУП је направио уговор за 10 еспота`, развијајући овај производ заједно са ТРБ-ом. Мислим да ћемо ићи и даље. Драго ми је што чујем да је значајан број возила, борбених средстава, продат и у друге земље и да у том погледу све то фино функционише“, истакао је Додик.

Генерални директор ТРБ-а Славен Ристић захвалио је Додику на подршци сваки пут када ова компанија излаже на сајму наоружања и презентује своје производе и Републику Српску.

„Сваки пут нам да прилику да презентујемо и фирму и нашу политику и нашу будућност, у суштини. Без Републике Српске и без подршке Владе и државе, овакви пројекти не би били могући“, рекао је Ристић новинарима.

Он је напоменуо да се ТРБ већ седам година у континуитету појављује на свим међународним сајмовима са новим производима, а данас представља возило „Деспот“ са даљинско-управљивом борбеном станицом најновије генерације, као и пиштољ.

„Крупним корацима идемо напријед, запошљавамо људе, али без државе би то било немогуће“, додао је Ристић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар