Федерација/БиХ

Додик: БиХ може да сачува једино – изворни Дејтонски споразум

„СНСД ВЕЋ ИМА ГОТОВ АКТ КОЈИ СЕ ЗОВЕ - НОВО РЈЕШЕЊЕ ЗА НОВИ УСТАВ"“
  • БиХ је за нас непријатељска. Када ми споменете БиХ, мислим да неки непријатељ јуриша и хоће да опет нешто одузме Српској. Зашто је тако нека се питају они који су спроводили глобалне политике. Нећемо прихватити устав којим ће бити легализована кршења Дејтонског споразума, а учинићу све да формирамо генерацију политичара у Српској која то неће прихватити
  • Српска има институције, територију, становништво и буџет који је одржив. У немогућим условима смо показали да можемо да преживимо као институционална и територијална организација. Можете замислити како би се могли показати успјешним да нема приче која се зове БиХ
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао да поздравља сваку врсту дијалога као што је била трибина „Република Српска пред новим изазовима“, те оцијенио да треба обезбедити да се у БиХ, Сарајеву и на сваком другом мјесту одрже састанци људи који различито размишљају о Балкану


СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је интервенционизам међународне заједнице и високих представника заглавио БиХ и довео је у расуло, те да у том погледу треба размишљати о свим аспектима.

Он је поновио да је најбоља варијанта да се БиХ врати изворном Дејтону.

– Међутим, има оних који су против Дејтонског мировног споразума, а то су странке из Федерације БиХ. Оне сматрају да БиХ треба реорганизовати, али сада су у прилици да чују да постоје и друге опције – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поновио да у БиХ једино може да буде одржива Република Српска и додао да је захтјев за аутономијом легитиман став српског народа у БиХ.

– Српска има институције, територију, становништво и буџет који је одржив. У немогућим условима смо показали да можемо да преживимо као институционална и територијална организација. Можете замислити како би се могли показати успјешним да нема приче која се зове БиХ – рекао је Додик.

Нагласио је да је једно сигурно – да Дејтонски мировни споразум, онако како је написан, може да сачува БиХ.

Он је подсјетио да је аутономно право Републици Српској годинама одузимано од високих представника које су подржали Европа и САД.

– БиХ је за нас непријатељска. Када ми споменете БиХ, мислим да неки непријатељ јуриша и хоће да опет нешто одузме Српској. Зашто је тако нека се питају они који су спроводили глобалне политике. Нећемо прихватити устав којим ће бити легализована кршења Дејтонског споразума, а учинићу све да формирамо генерацију политичара у Српској која то неће прихватити – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је поводом 29 година од доношења првог Устава Српске рекао да је незаконито промијењен од високог представника и да се мора прилагодити уставу написаном у Дејтону, те сматра да има елемената за такво нешто.

– Он је промијењен незаконитом, неуставном, криминалном интервенцијом високог представника (Волфганга) Петрича, тог човјека који је овдје створио много проблема и нанио зла – напоменуо је Додик.

Он је додао да у СНСД-у, чији је лидер, имају формиран акт који се зове „Ново рјешење за нови устав“ и да се трага за начином на који ће бити донесен да би био потпуно легитиман, снажан.

Додик је навео да је идеја да се са тим оде пред Народну скупштину и да се у усвоји у форми приједлога за референдумско питање: „Да ли подржавате тај устав Републике Српске“, а да референдом прогласи обавезујућим, тако да се избјегну неке друге процедуре.

Када народ подржи тај устав, каже Додик, он би само био проглашен у Народној скупштини и то би био крајњи чин, али то још проучавају.

Додик је истакао да поздравља сваку врсту дијалога као што је била трибина „Република Српска пред новим изазовима“, те оцијенио да треба обезбиједити да се у БиХ, Сарајеву и на сваком другом мјесту одрже састанци људи који различито размишљају о Балкану.

Рекао је да је амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер пријатељ Републике Српске и да су његови ставови одавно познати.

Мејер је јуче, на трибини „Република Српска пред новим изазовима“, рекао да је вријеме да Република Српска размисли о организовању референдума о својој будућности и самоопредјељењу, као и да БиХ и даље неће бити ништа друго до фиктивна држава, што је одувијек и била.

РС неће славити 1. март – ово са Уставним судом БиХ горе је од турских 500 година

Подвукао је да 1. март Република Српска неће славити и да то не може и неће бити празник у Српској.

– Српски народ треба да види какав је тај Уставни суд. Они одлучују само шта је у интересу Сарајева и Бошњака, ништа у интересу и уважавању српских ставова. Горе је од 500 година Турака – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да Уставни суд БиХ колико год пута хоће може да донесе одлуку о празницима, али је он неће проводити.

– Нека шаљу тужиоце на мене – рекао је Додик.

Напоменио да је када је ријеч о закону о поријеклу имовине, СНСД прије некиолико дана усвојио иницијали документ и договорио се на сједници Извршног комитета да то доставе свим политичким партијама.

– Договорили смо да оставимо неки пристојан рок да све партије позивамо на дијалог прије него што буде у форми дијалога упућен Скупштини – рекао је Додик.

Он је додао да би волио да опозиција и власт имају заједнички приједлог и да прије скупштинског засједања имају расправу.

– Они који буду коректни и поштени, морају да знају да смо спремни да урадимо и нека рјешења, али нисмо спремни да правимо представе – рекао је Додик.

Тај приједлог, додао је, упутиће у понедјељак или у уторак свим политичким партијама и тражити од њих да се изјасне да ли га прихватају и да ли желе да буду преговарачи, имају ли какве примједбе, а ако имају и потребу да експерти с обје стране покушају да се усагласе.

– То све прихватамо. Када то вријеме прође, то је 15, највише 30 дана, да се окупе они који хоће да се окупе да тај приједлог предложе Народној скупштини, а они који неће моћи ће да праве своје сцене у Скупштини – рекао је Додик.

Он је објаснио да је тај приједлог базиран на већ постојећем законском рјешењу у Србији, који је прије неколико дана имао одређене измјене и допуне.

– Ми смо то уградили у наш приједлог и прилагодили га нашим институционалним могућностима. Вјерујем да ћемо сви бити позитивни. Знам да је опозиција раније имала свој приједлог закона, имали смо примједбе у погледу имплементације, сада смо спремни да сједнемо са њима и разговарамо о том, закључио је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар