Федерација/БиХ

Додик: БиХ стабилна и мирна – рат у Украјини не утиче на њу ни на који начин, осим економски

„И ДАЉЕ ИМАМО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШТО ПОГОРШАВА СИТУАЦИЈУ У БиХ“
  • У Бриселу, уочи вечере са Жозепом Борељом, рекао: „Треба учинити све да се сачува стабилност и мир у БиХ, а да се кроз политички дијалог унутар субјеката у БиХ ријеше проблеми који су присутни. Ту ЕУ свакако може помоћи јер је она наш значајан фактор сарадње, али исто тако треба споменути да имамо и много проблема који су посијани у прошлости од институција ЕУ а који сада долазе на наплату у БиХ у политичком смислу”

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Бриселу да ће шефу дипломатије ЕУ Жозепу Борељу пренијети став да је БиХ стабилна и мирна и да рат у Украјини не утиче на њу ни на који начин, осим економског аспекта.

„Што се тиче рата у БиХ, то је данас веома далеко. Ми имамо значајних политичких проблема у БиХ, припремамо се за изборе, али нисмо успјели да спроведемо изборну реформу због чега постоји основано незадовољство чињеницом да се угрожава конститутивност народа. Такође, имамо лажно представљеног високог представника кога није именовао Савјет безбједности и све то погоршава ситуацију у БиХ”, појаснио је Додик.

Уочи вечере коју је за лидере са Балкана организовао Борељ у Бриселу, Додик је изјавио новинарима да треба учинити све да се сачува стабилност и мир у БиХ, а да се кроз политички дијалог унутар субјеката у БиХ ријеше проблеми који су присутни.

„Ту ЕУ свакако може помоћи јер је она наш значајан фактор сарадње, али исто тако треба споменути да имамо и много проблема који су посијани у прошлости од институција ЕУ а који сада долазе на наплату у БиХ у политичком смислу”, нагласио је Додик.

Он је поновио да украјинска криза утиче на БиХ у сфери економије, док је у сфери могућег изазивања сукоба то двоје апсолутно недодирљиво.

„БиХ нема ниједан озбиљан индикатор да би могло доћи до ескалације насиља. Све су то пропагандни трикови. Најдоговорнији људи за безбједност на простору БиХ, као што су командант Алтее и НАТО савеза, оцијенили су да нема елемената угрожавања безбједности у БиХ”, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар