Федерација/БиХ

Додик Борељу: Помозите да БиХ у идућој години добије статус кандидата за чланство у ЕУ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ПОСЛИЈЕ РАЗГОВОРА СА ШЕФОМ ЕУ ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ

Фото: Анадолија/Нихад Ибрахимкадић

  • У БиХ нема сукоба на бази етничког односа према другима и то је највећа вриједност Дејтонског споразума. Он у себи има и друге вриједности, јер је показао да ‘зараћене стране у непотребном сукобу’ могу да успоставе суживот и да наставе да раде на бази консензуса о томе како треба да постоје односи у БиХ која је вишенационална и вишевјерска земља
  • Нагласио да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да је то основа за све договоре у БиХ, те да апстрактна прича о грађанима неће моћи дати резултатеБиХ различито односи и према Дејтонског споразуму и да Република Српска обиљежава дан потписивања Дејтонског споразума као свој државни празник, док то није случај у Федерацији БиХ
  • Навео да је БиХ изгубила огромне јавне приходе због епидемије вируса корона:  „Дио тога смо рјешавали кроз аранжман са ММФ и са Европском комисијом, али је очигледно да је то истрошено и да нам треба нови пакет помоћи како бисмо могли да превазиђемо изазове у неколико наредних мјесеци

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је потписивање Дејтонског споразума историјски датум за цијели свијет, јер је успостављен мир на основу политичког договора о политичком систему у БиХ и омогућена стабилност и помирење.

„У БиХ нема сукоба на бази етничког односа према другима и то је највећа вриједност Дејтонског споразума. Он у себи има и друге вриједности, јер је показао да ‘зараћене стране у непотребном сукобу’ могу да успоставе суживот и да наставе да раде на бази консензуса о томе како треба да постоје односи у БиХ која је вишенационална и вишевјерска земља“, рекао је Додик након састанка чланова Предсједништва БиХ са високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепом Борељом.

Он је напоменуо да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да је то основа за све договоре у БиХ, те да апстрактна прича о грађанима неће моћи дати резултате.

Додик је истакао да се БиХ различито односи и према Дејтонског споразуму и да Република Српска обиљежава дан потписивања Дејтонског споразума као свој државни празник, док то није случај у Федерацији БиХ.

Он је оцијенио да је консензус у БиХ око Европске уније вриједно достигнуће које је постигнуто у БиХ.

Замолили смо Вас да учините све да у идућој години БиХ добије статус кандидата. То је нова динамика која би пружила нове услове и околности за градњу свих оних ствари које сте нас подучили“, рекао је Додик.

Он је изразио захвалност ЕУ за помоћ у времену пандемије корона вируса.

„Ми смо дио заједничког пројекта набавке вакцина и за БиХ, мада покушавамо да то учинимо и на друге начине, као сви у свијету. Жељно ишчекујемо рјешење са вакцинама како бисмо зауставили ову пошаст и да почнемо да смањујемо негативне ефекте на наш развој, а они су велики“, нагласио је Додик.

Он је упозорио да је БиХ изгубила огромне јавне приходе због епидемије вируса корона.

Дио тога смо рјешавали кроз аранжман са ММФ и са Европском комисијом, али је очигледно да је то истрошено и да нам треба нови пакет помоћи како бисмо могли да превазиђемо изазове у неколико наредних мјесеци“, навео је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, највећи изазов који може довести до много политичких проблема у БиХ је криза пандемије која је изазвала економске посљедице.

„Ако будемо рјешавали економске посљедице на прави начин они ће се мултипликовати на политичким разликама које ћемо овдје тешко зауставити. Зато Вас молим да нам помогнете око креирања и убрзавања пакета помоћи за БиХ, која је дио укупних проблема које има и ЕУ, САД и све државе свијета“, нагласио је Додик.

На данашњи дан, подсјетио је, парафиран је Дејтонски споразум прије 25 година, а након тога и потписан у Паризу.

Додик је нагласио да је важна је чињеница да је Дејтонски споразум потписан у једној европској земљи, али не треба занемарити улогу Хрватске и Србије које су биле учеснице и потписнице овог споразума, а да су ентитети потписали свих 11 анекса Дејтонског споразума и тиме потврдили своју верификацију.

О Дејтонском споразуму причају историчари, наука, али треба да се убацимо на европски пут, а он не може да буде без `дејтонског баланса и консензса` који је успоствљен као однос у политичким одлукама кроз механизам координације који је донесен напорима Европске комисије. Тиме смо успјели да ријешимо многа питања и наставићемо то да радимо“, поручио је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар