Федерација/БиХ

Додик: Борељу сам пренио да Српска неће мигрантске центре нити новац ЕУ за њих

ОБЈАСНИО МУ ДА „БИРА“ НИЈЕ У НАДЛЕЖНОСТИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ВЕЋ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ
  • „Борељ јесте тражио, вјероватно под утицајем из Сарајева, да се мигранти распореде на читавој територији БиХ, без обзира на јасан став Републике Српске. Рекао сам да Српска има право на свој став о мигрантској кризи и неће га мијењати, односно да на простору РС неће бити мигрантских центара. Борељ је инстистирао да се покушају обезбиједити што хуманији услови за смјештај миграната, с чиме сам сагласан“
  • ЕУ је охрабрила милионе људи да крену ка њој, а онда су ставили жицу на границу што говори о односу према мигрантима који су искључиво проблем ЕУ, а не наш. Ми у БиХ нисмо остали пасивни, али главни проблем миграната није у БиХ, него у ЕУ и она треба да преузме потпуну одговорност за тај проблем
  • „Поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске чујемо одавно познате ставове којима појединци покушавају да оспоре овај датум. Само, тај датум је нешто што остаје заувијек и што траје, као што ће трајати Република Српска
  • „Инквизитори међународне заједнице у Уставном суду БиХ традиционално усмјерни против Срба... Уставни суд покушава да наметне ставове о Републици Српској и тако ће наставити да ради. Долазак нових судија говори о томе да су то пажљиво биране и креиране личности које треба да раде против Срба и Републике Српске. Њемица која је дошла је априори против Срба

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Република Српска остаје при ранијем ставу да на њеном простору неће бити изградње и опремања мигрантских центара, што је јасно пренио високом представнику ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепу Борељу.

„На тражање Бореља разговарали смо о питањима миграната, а његово основно интересовање је било зашто није активиран простор некадашње фабрике `Бира` у Бихаћу за њихов смјештај. Навео сам да то није у надлежности Предсједништва БиХ и Републике Српске, јер се `Бира` налази у Федерацији БиХ (ФБиХ) која треба да рјешава то питање. Мигрантска криза у БиХ је тешка и на ивици хуманитарне катастрофе и они који су надлежни то питање морају да рјешавају“, рекао је Додик и навео да је преузео обавезу да данас разговара са градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем.

Он је истакао да је ЕУ дала новац за смјештај миграната путем разних самосталних организација а не посредством институција БиХ, Републике Српске и ФБиХ, те да постоје индиције о злоупотреби тих средстава и с тога она не могу бити приписана као помоћ БиХ.

„Борељ јесте тражио, вјероватно под утицајем из Сарајева, да се мигранти распореде на читавој територији БиХ, без обзира на јасан став Републике Српске. Рекао сам да Република Српска има право на свој став о мигрантској кризи и неће га мијењати, односно на простору Српске неће бити мигрантских центара. Борељ је инстистирао да се покушају обезбиједити што хуманији услови за смјештај миграната, с чиме сам сагласан“, појаснио је Додик.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Република Српска не жели новчана средства за смјештај миграната, нити ће их примити.

„Веома је важно остати при нашој политици да не желимо прихватање миграната на подручју Српске, јер само таква политика даје резултате. ЕУ је охрабрила милионе људи да крену ка њој, а онда су ставили жицу на границу што говори о односу према мигрантима који су искључиво проблем ЕУ, а не наш. Ми у БиХ нисмо остали пасивни, али главни проблем миграната није у БиХ, него у ЕУ и она треба да преузме потпуну одговорност за тај проблем“, поручио је Додик.

Високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ позвао је власти у БиХ да раде на одрживим рјешењима за мигранте, прије свега на отварању прихватних центара равномјерније распоређених у цијелој земљи.

Додик је Срни изјавио и да ће Република Српска наставити да обиљежава 9. јануар – Дан Републике, јер је тада формирана и то не може бити промијењено.

„Поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске чујемо одавно познате ставове којима појединци покушавају да оспоре овај датум. Тај датум је нешто што остаје заувијек и што траје, као што ће трајати Република Српска. Остала двојица чланова Предсједништва (Жељко Комшић и Шефик Џаферовић) сматрају да имају право на то, иако то није ствар Предсједништва БиХ“, нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва је истакао да су инквизитори међународне заједнице у Уставном суду БиХ традиционално усмјерни против Срба.

„Значај 9. јануара – Дана Републике остаће снажно утиснут у нашем народу. То је исказано и ове године када су многи наши грађани истицали заставе на својим становима, кућама, балконима и аутомобилима, празник је прослављен у кругу породице и нема могућности да ова чињеница буде промијењена“, рекао је Додик.

Он је истакао да приговори поводом Дана Републике, који долазе из Сарајева, имају патолошки политички карактер.

„Свима је познато да Уставни суд БиХ ради против Срба и Републике Српске, што је потврђено и одлукама које је доносио, а једна од њих је и о 9. јануару. Овакав Уставни суд ће разбити БиХ својим неуставним и криминалним одлукама усмјереним против српског народа и Републике Српске. Овај суд не брани БиХ, него је руши јер не поштује Устав БиХ. Синоним за Уставни суд БиХ је политичко насиље“, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, све одлуке Уставног суда БиХ које су донесене против Републике Српске немају уставни основ, па тако и одлука о 9. јануару.

„Уставни суд покушава да наметне ставове о Републици Српској и тако ће наставити да ради. Долазак нових судија говори о томе да су то пажљиво биране и креиране личности које треба да раде против Срба и Републике Српске. Њемица која је дошла је априори против Срба. Упркос свему, ми остајемо посвећени Републици Српској, привржени 9. јануару и нашем националном интересу“, поручио је Додик.

Он је упитао о каквој мултиетничности говоре Бошњаци када ње нема нигдје у пракси и нагласио да је грешка била што је БиХ након рата остала обједињена, јер нигдје у свијету није забиљежено да народи који су ратовали формирају државу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар