Федерација/БиХ

Додик: Борељу сам рекао – ако је Косово* независно, зашто не може и Српска

ЕВРОПСКА УНИЈА ЋЕ У ЗАПАДНИ БАЛКАН УЛОЖИТИ ТРИ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

Фото: N1 BiH

  • Бошњаци упорно желе да реинтегришу БиХ у којој нема ни Срба ни Хрвата. То је нека грађанска подвала коју они стално протурају јер мисле да то звучно дјелује западним земљама и траже грађанско уређење које је апсолутно непримјењиво у БиХ
  • Пошто је Борељ искрено позвао на разговор, искрено сам му и рекао да је немогуће очекивати да Срби подрже признање Космета као независне држава, а да Републику Српску мрцваре у БиХ, како они мисле и како желе. Нагласио сам да је неопходно наћи баланс између тога јер двије готово идентичне ситуације не могу имати два различите рјешења
  • Овакав мој став изазвао је реакцију друга два члана Предсједништва, а Жељко Комшић је напустио састанак након моје твдрње да је незгодно да Предсједништво буде то које ће водити те проговоре јер имамо Комшића кога остали представници хрватског народа не сматрају легитимним

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је синоћ да је став Републике Српске да треба водити разговоре у оквиру БиХ о свим отвореним питањима, те да је сав проблем БиХ у бошњачкој политици реинтеграције, а не имплементације Дејтонског споразума.

Након онлајн састанка чланова Предсједништва БиХ са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност, Жозепом Борељом, Додик је истакао да Бошњаци упорно желе да реинтегришу БиХ како они замишљају, у којој нема ни Срба ни Хрвата.

То је нека грађанска подвала коју они стално протурају, јер мисле да то звучно дјелује западним земљама и траже грађанско уређење које је апсолутно непримјењиво у БиХ“, рекао је Додик вечерас новинарима у Лакташима.

Према његовим ријечима, уколико је у неком временском периоду немогуће доћи до договора у оквиру БиХ о томе како ићи даље, онда је нормалније очекивати да се покуша мирно разићи.

То је оно што сам рекао и самом комесару. Пошто је он искрено позвао на разговор, искрено сам му и рекао да је немогуће очекивати да Срби подрже признање Космета као независне држава, а да Републику Српску оставе да мрцваре у БиХ, како они мисле и како желе“, нагласио је Додик.

Неопходно је, сматра Додик, наћи баланс између тога, јер двије готово идентичне ситуације не могу имати два различите рјешења.

Ако је Косово независно, рекао је Додик, зашто онда не може Република Српска да буде независна и по ком принципу?

Овакав став изазвао је реакцију друга два члана Предсједништва, а Жељко Комшић је напустио састанак након моје твдрње да је незгодно да Предсједништво буде то које ће водити те проговоре јер имамо Комшића кога остали представници хрватског народа не сматрају легитимним“, рекао је Додик.

Додик је навео да у том погледу хрватски представници сматрају да су Бошњаци калкулисали и изабрали Кошића како би имали два члана Предсједништва, а да Хрвати немају ниједног легитимног.

Он се нешто наљутио и напустио видео састанак. Ја нисам то први рекао, то сви причају и сви знају. Зна и он, а знају и Бошњаци који су га бирали“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је током разговора са Борељом било ријечи и о стању у БиХ и региону у свјетлу пандемије вируса корона.

Што се тиче пандемије, добили смо неке оптимистичније вијести о томе да Европа коначно може да помогне БиХ и читавом региону у погледу испоруке вакцина и да бисмо могли кроз седмицу или двије добити одређену количину вакина“, навео је Додик.

Он је додао да је и ЕУ незадовољна чињеницом да примарни произвођачи вакцина нису остварили очекивања која су и они сами имали у погледу набавке вакцина.

Један сегмент разговора био је у вези са питањима која се односе на укупан развој. Више од три милијарде евра ЕУ је лоцирала на Западни Балкан. Неки пројекти ће бити реализовани овдје у БиХ. То је оно што ми очекујемо и желимо на томе да радимо“, поручио је Додик.

На састанку је било ријечи о реформама везаним за изборно законодавство, а према Додиковим ријечима, очигледно је да ствари између Хрвата и Бошњака уопште не функционишу.

Имамо видљив застој у погледу преговора о томе како ће се бирати члан Предсједништва у Федерацији БиХ, а то је опет услов како бисмо могли ући у разговоре о укупној реформи изборног законодавства. Уколико Бошњаци и Хрвати не дођу до рјешења како бирати члана Предсједништва и делегате у Дому народа, онда мислим да није могуће да остала питања изборне реформе дођу на дневни ред“, рекао је Додик.

Он је истакао да је на састанку јасно поручио да се не слаже с тим да у комисији, која ће водити послове реформе, буду чланови Централне изборне комисије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар